Skip to main content

Ανησυχία, προβληματισμός και... δυσμένειες στο Μαξίμου

Σφόδρα δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός για τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που οδηγεί τη χώρα και πάλι σε «νερά default».

Ανήσυχος, προβληματισμένος και αγχωμένος. Ετσι περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες, τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άνθρωποι του περιβάλλοντος του. Αιτία; Η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που οδηγεί τη χώρα και πάλι σε «νερά default», όπως λέγεται εμπιστευτικά, καθώς επισήμως κανείς, ποτέ, δεν θα παραδεχθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε το θρίλερ του 2015.

Παρ' όλα αυτά, το βαρύ κλίμα στο Μαξίμου είναι ενδεικτικό καταστάσεων και προθέσεων. Και ήδη κάποιοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται από «πρώτο χέρι» το γύρισμα της σελίδας. Ενδεικτικό παράδειγμα; Σε δυσμένεια φέρονται να έχουν πέσει οι δύο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης). Για ποιο λόγο; «Κατηγορούνται» από το Μαξίμου πως όλο αυτόν τον καιρό μιλούσαν με λάθους ανθρώπους στην Ευρώπη (κυρίως Μοσκοβισί, Σαπέν), οι οποίοι δεν τους έδιναν σωστά την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη για την χώρα.

Μάλιστα, τώρα, ο υπουργός Οικονομικών «κατηγορείται» ακόμα και για το γεγονός ότι δεν... άκουσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πώς; Υπό κανονικές συνθήκες, πριν μια εβδομάδα θα έπρεπε να βρίσκονταν στο Βερολίνο και να κάθονταν γύρω από το ίδιο τραπέζει με τον Γερμανό ομόλογό του, Βολφ. Σόιμπλε και το διευθυντή του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Τελικώς, δεν κάθησε, γιατί ...δεν πήγε! Ο λόγος; Μολονότι ο Σόιμπλε ατύπως τον προσκάλεσε, από την Αθήνα κρίθηκε σκόπιμο να μην ανταποκριθεί, αφού το κλίμα ήταν «βαρύ».  Και έτσι, μια ευκαιρία να ξεκαθαρισθούν προθέσεις και να δοθούν εξηγήσεις, χάθηκε.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι και αυτό το «πληρώνει» τώρα ο κ. Τσακαλώτος....