Skip to main content

Στο συρτάρι έμειναν 6.300 επενδύσεις από τους αναπτυξιακούς

Η Ευρώπη έχει στραφεί στην επαναβιομηχάνιση, επιλογή που θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, τονίστηκε στο συνέδριο του ΣΒΒΕ.

Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί με το σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού νόμου να βρει απαντήσεις στις αδυναμίες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων που άφησαν συνολικά 6.300 ανολοκλήρωτα επενδυτικά σχέδια και 5,7 δισ. ευρώ συμβασιοποιημένων υποχρεώσεων.

Τα παραπάνω τόνισε ο γ.γ Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, από το βήμα του συνεδρίου «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας», που διοργάνωσε και πραγματοποιεί σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Η Ευρώπη έχει στραφεί στην επαναβιομηχάνιση, επιλογή που θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, στόχος που επιδιώκεται να υποστηριχθεί και με τον υπό κατάρτιση νέο αναπτυξιακό που θα κινείται πάνω στην εξυπηρέτηση των παρακάτω επιλογών:

  • Tην ανάπτυξη συνεργιών σε ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα.
  • Την αξιοποίηση του ελληνικού ανθρωπίνου δυναμικού.
  • Διαφοροποίηση των δράσεων που θα υποστηρίζονται, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.
  • Αύξηση της εξωστρέφειας των εταιρειών και, εν κατακλείδι, απλοποίηση των διαδικασιών.

Αυτό που τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης επίσης, είναι, ότι οι ενισχύσεις θα συνδεθούν με τις βελτιούμενες επιδόσεις όσων εντάσσονται και ωφελούνται.


Ίδρυση επενδυτική τράπεζας


Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς αυτό που παρατηρείται δεν είναι μόνο η περιορισμένη προσφορά για δάνεια, αλλά και η περιορισμένη ζήτηση.

Όπως είπε ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξανδρος Χαρίτσης, σε αυτή τη φάση το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει, σε συνεργασία με τις αναπτυξιακές τράπεζες ΕΤΕπ και ΕΒRD, να προχωρήσει στην ίδρυση της Επενδυτικής Τράπεζας, η οποία θα προικισθεί με ένα νέο δανειακό πακέτο.

Σε ό,τι αφορά στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΣΕΣ 2014-2020, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ακριβώς επειδή το ΕΣΠΑ ή...νέο ΕΣΠΑ - ΣΕΣ, προπληρώνεται από εθνικούς πόρους, είναι σημαντική η επίλυση των δημοσιονομικών θεμάτων που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα.  


Όπου υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν επενδυτικοί πόροι


Η Ελλάδα, παρά την άποψη που υπάρχει, δεν αποτελεί αρνητική εξαίρεση σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων, τόνισε ο δ/νων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η Ελλάδα, βάσει στατιστικών, στα χρόνια της κρίσης , το 2012 και 2013, βρίσκεται στη 4η θέση και στη 3η θέση στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Λαζαρίδης είπε χαρακτηριστικά πως «όπου υπάρχει επενδυτική πρόταση, υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η χώρα μας έχει το ίδιο πρόβλημα με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή πως θα βρει τρόπους λύσης προσέλκυσης και αξιοποίησης της ρευστότητας που υπάρχει στη παγκόσμια κεφαλαιαγορά, με στόχο την ανάπτυξη. Προσέλκυση ρευστότητας κυρίως για την κατεύθυνση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω listed funds.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά, πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης, μπορεί όπως αποδεικνύεται να στηρίξει την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, εάν υπάρχει στόχευση αναπτυξιακή σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που σήμερα αποτελούν το large cap του ΧΑ, είναι οι μικρομεσαίες που στη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν από την Παράλληλη Αγορά.