Skip to main content

Άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός

«Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό», τόνισε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στο ΔΝΤ.
«Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό και θα ενημερώσουμε με ειλικρίνεια για κάθε απόφασή μας τους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων – συσκέψεων.

«Αν για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να έχουμε μια πορεία σιγουριάς, για να πάει η χώρα μπροστά, χρειάζεται να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «χωρίς το μηχανισμό στήριξης, θα ήμαστανήδη στο ΔΝΤ, και μάλιστα χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφάλειας», ενώπαραδέχθηκε ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι «ευρωπαϊκότερος» καιπιο αποτελεσματικός, ωστόσο, όπως ανέφερε, «συντηρητικές ευρωπαϊκέςδυνάμεις δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη στιςδυνάμεις της. Έβαλαν στο κάδρο και το ΔΝΤ».

Ανέφερε ακόμη ότι «η ύπαρξη του μηχανισμού δεν ήταν και δεν είναιαυτοσκοπός. Θέλουμε να είμαστε στις αγορές με καλύτερους όρους, ναδημιουργηθεί η σιγουριά για την πορεία μας και να μπορέσουμε να κάνουμετα επόμενα βήματα που είναι αναγκαία. Βήματα απαραίτητα έτσι κιαλλιώς, και ανεξάρτητα από την άμεση κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Δεσμεύθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη, για να πετύχει τονπλέον πλήρη μηχανισμό στήριξης. «Γιατί θέλουμε ένα καθαρό πεδίο, μιαστέρεη βάση, που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε σε ένα περιβάλλονσταθερότητας και οικοδόμησης των προϋποθέσεων για την ανάταξη τηςοικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε.

Κάλεσε όσους, όπως είπε, «σήμερα, αντί να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον», αλλά και όσους «επιχειρούν να πλήξουν τις σχέσεις αλήθειας και εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση με τους πολίτες και την κοινωνία στο σύνολό της», να κάνουν στην άκρη.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου άσκησε για μία ακόμη φορά έντονη επίθεση στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα και η οικονομία είναι σε επιτήρηση λόγω της πολιτικής της ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε ανεδαφική την αντίληψη των ηγεσιών της Αριστεράς.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι της κυβέρνησης σήμερα είναι δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα, παραγωγική ανασυγκρότηση, νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης – που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη και πάνω απ’ όλα, και ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες.