Skip to main content

Ανοικτές παραμένουν οι πληγές των δημοσίων οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι βρισκόμαστε μόλις στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους...
Σε έναν απολογισμό των τεκταινομένων του 15νθημέρου που πέρασε προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή τουλάχιστον όσα από τα μέλη του παραμένουν στο κλεινόν άστυ. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που αναχώρησε χθες για τη Σέριφο, προκειμένου να κάνει τις ολιγοήμερες διακοπές του, μπορεί να αισθάνεται κατ’ αρχήν ικανοποιημένος. Οι βασικοί του στόχοι επιτεύχθηκαν, καθώς εξασφάλισε τα εύσημα της τρόικας, για την πολύ καλή αρχή που έκανε ως προς την υλοποίηση του Μνημονίου. Όμως, κατά βάθος γνωρίζει ότι οι ανοικτές πληγές των δημοσίων οικονομικών είναι εδώ και θα τον περιμένουν και μετά τις 16 Αυγούστου, όταν θα επιστρέψει στο γραφείο του.

Γνωρίζει για παράδειγμα ότι η “αιμορραγία” προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι τέτοια που ούτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε το υπουργείο Εσωτερικών μπορούν να την αποτυπώσουν με ακρίβεια. Κατά συνέπεια, τα λεφτά πήγαιναν κι εξακολουθούν να πηγαίνουν εν πολλοίς “στο βρόντο”. Στα νοσοκομεία, όχι απλά δεν επήλθε περιορισμός στις δαπάνες αλλά από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου και μετά σημειώνεται μια απόκλιση, σε σχέση με τα προβλεφθέντα, που έχει αρχίσει να ανησυχεί όλους τους έχοντες άμεση ή έμμεση εμπλοκή με το θέμα.

Και βεβαίως, το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως περίπου 800 εργαζόμενοι περισσεύουν στον ΟΣΕ, είναι ένα πρώτο δείγμα του τι θα βγάλει το “σκάλισμα” στον δημόσιο τομέα, όπου οι “σκελετοί” είναι αναρίθμητοι. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης γνωρίζει ότι βρισκόμαστε μόλις στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους. Κάτι είναι κι αυτό, γιατί πολλοί συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο πανηγυρίζουν γιατί, λέει, “τελειώσαμε με την κρίση, το’ παν και οι ελεγκτές”...