Skip to main content

Ανοιχτά μέτωπα στα εξοπλιστικά στον δρόμο προς τις κάλπες

Η Αθήνα στον δρόμο προς τις κάλπες θέλει να κλείσει ανοικτά μέτωπα στα εξοπλιστικά

Κορυφώνεται η αγωνία για την προμήθεια που αφορά στις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού και ποιος τελικά θα την πάρει. Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ έγινε συζήτηση για το θέμα, αλλά, τελικά, η απόφαση μεταφέρθηκε για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως διαμηνύεται επίμονα εδώ και καιρό, οι δυο βασικές προσφορές (ιταλική και γαλλική) είναι σχεδόν ισοϋψείς, αναφορικά με το τίμημα. Συνεπώς, η απόφαση για την τελική επιλογή, δεν θα κριθεί εκεί, αλλά στα πολλά ενδιαφέροντα «συνοδευτικά» των προσφορών.

Ξεκαθαρίζεται ας πούμε ότι μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι γεωστρατηγικές – διπλωματικές ισορροπίες που θα θελήσει να κρατήσει η Αθήνα με την τελική επιλογή της. Θα συνεχίσει να ποντάρει αποκλειστικά στο Παρίσι ή θα κάνει άνοιγμα και στη Ρώμη; Επίσης πολλά θα εξαρτηθούν από το επενδυτικό πρόγραμμα της κάθε μιας από τις ενδιαφερόμενες πλευρές στα ελληνικά ναυπηγεία, που όντως συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις τους (οι Ιταλοί με την Ελευσίνα, οι Γάλλοι με τον Σκαραμαγκά). Τέλος, υπάρχει κι ένας «άγνωστος Χ». Αφορά στο κατά πόσο η γαλλική πρόταση θα συνδεθεί με την προμήθεια της 4ης φρεγάτας Bell@hara. Κι αν συνδεθεί, με ποιους όρους.

Γι΄ αυτό κι από όλους όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του project συστήνεται λίγη ακόμα υπομονή. Κι αυτό γιατί είναι σύνθετο, η πίεση είναι μεγάλη και το λόμπινγκ που ασκείται σχεδόν αφόρητο.

Εκκρεμότητα υπάρχει και για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων Spike NLOS από το Ισραήλ, την αγορά των οποίων τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία επιθυμούν διακαώς, ωστόσο, κατά μία εκδοχή, το θέμα φέρεται προσωρινά να σκαλώνει στους όρους συντήρησής τους.

Στο μεταξύ, τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή ό,τι εξελίσσεται στη γειτονική Τουρκία. Ακόμα κι αυτά που από μια πρώτη μάτια φαντάζουν ασήμαντα. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι «απέναντι» αποφασίσθηκε ότι το διεθνές φόρουμ της Αττάλειας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η τουρκική κυβέρνηση το μήνα Μάιο, φέτος θα γίνει Μάρτιο. Με μια πρώτη ματιά, η μετάθεση της ημερομηνίας από την Άγκυρα φαντάζει αθώα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, για τις ελληνικές υπηρεσίες, που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις «απέναντι» ήταν αιτία να χτυπήσει συναγερμός. Κι αναζητούνται οι εξηγήσεις της επίσπευσης.