Skip to main content

Ανοίγουν σταδιακά οι ευρωπαϊκοί εναέριοι χώροι

Σταδιακή άρση των περιορισμών στις πτήσεις αναμένεται σύντομα, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σταδιακή άρση των περιορισμών στις πτήσεις αναμένεται σύντομα, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία προέβλεπε κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης, ανάλογα με την πυκνότητα του ηφαιστειακού νέφους.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία έχουν ανακοινώσει ότι από τις 9 το πρωί της Τρίτης θα ανοίγουν σταδιακά οι εναέριοι χώροι τους.

Ωστόσο, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις σημερινές πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, λόγω νέων ανησυχιών για επιδείνωση του ηφαιστειακού νέφους.

Η Βritish Αirways πρόσθεσε ότι ελπίζει να επαναλάβει τις υπερατλαντικές της πτήσεις μετά τις 16:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), σε περίπτωση που ανοίξει «πλήρως και αμετακλήτως» ο βρετανικός εναέριος χώρος, ο οποίος παραμένει κλειστός από το μεσημέρι της 15ης Απριλίου.

Η εταιρεία easyJet ακύρωσε μέχρι τις 16:00 GMT (19:00 ώρα Ελλάδας) όλες τις πτήσεις της προς τη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, αλλά πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις προς τη Νότια Ευρώπη.
 
Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων-με τη διαδικασία της «διακυβέρνησης με οπτική επαφή».

Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος παρέμεινε κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

Η Lufthansa τόνισε πως 50 από τα αεροσκάφη, που πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αναχώρησαν από τη Γερμανία, έχοντας άδεια να επαναπατρίσουν πάνω από 15.00ο καθηλωμένους ταξιδιώτες από ξένα παραθεριστικά κέντρα.

Επίσης προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και «μερικές εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία», τονίζει η Lufthansa στην ιστοσελίδα της.

Πολλά αεροπλάνα από την Ευρώπη έφτασαν τις τελευταίες ώρες στη Νέα Υόρκη όπου εκατοντάδες επιβάτες περίμεναν υπομονετικά εδώ και ημέρες να βρουν πτήση για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τοπική ώρα (07:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας), προβλέπεται ότι μόνο για το Παρίσι θα αναχωρήσουν τουλάχιστον έξι πτήσεις.

Η πρώτη πτήση της Air France με προορισμό τη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης στις 19:40, με τρεις ώρες καθυστέρηση. Οι πτήσεις που είναι προγραμματισμένες για τις 22:00, 23:40 και 00:45 θα καθυστερήσουν επίσης λόγω της περίπλοκης διαδικασίας του τσεκ-ιν ή της αλλαγής εισιτηρίων.

Η εταιρεία OpenSkies έχει προγραμματίσει δύο δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ για το Παρίσι, αργά το βράδυ. Αργότερα αναμένεται να αναχωρήσει και ένα αεροσκάφος της Air France που έφτασε στη Νέα Υόρκη από την Τουλούζη, το αεροδρόμιο της οποίας λειτουργούσε ως πύλη εξόδου από τη Γαλλία, μέχρι να ξανανοίξουν τα διεθνή αεροδρόμια του Παρισιού.

Χιλιάδες επιβάτες έχουν μπλοκαριστεί επί πολλές ημέρες στις ΗΠΑ λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές. Μεταξύ αυτών είναι και 12.000 Γάλλοι - οι μισοί περιμένουν αεροπλάνο στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης.

Σερβία

Ανοιχτός παραμένει ο εναέριος χώρος της Σερβίας και του Μαυροβούνιου, ενώ η εκτέλεση των πτήσεων εξαρτάται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε άλλους τομείς του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Ομαλά λειτουργεί το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα, στο Βελιγράδι.

Ρουμανία

Επιχειρησιακό είναι το αεροδρόμιο του Άραντ στα δυτικά της Ρουμανίας, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από το ηφαιστειακό νέφος στον εναέριο χώρο της χώρας.

Κατά τη γενικότερη εκτίμηση, η ηφαιστειακή στάχτη δεν αποτελεί απειλή πλέον για τη διεξαγωγή των πτήσεων των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας.

Πολωνία

Κλειστός θα παραμείνει σήμερα ο εναέριος χώρος πάνω από όλα τα αεροδρόμια της Πολωνίας εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (PAZP).


Τελευταία ενημέρωση 10:45