Skip to main content

«Ανοίγει» η Αριστοτέλους για τους πεζούς

Ανοιχτές στοές, σχεδιαγράμματα για τα τραπεζοκαθίσματα, ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες και υαλοπετάσματα, ξύλινες εξέδρες θα συνθέτουν πλέον το σκηνικό στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ξεκινάει η εφαρμογή της

της Κάτιας Γερακαρίτου

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών να εφαρμόζεται η κανονιστική διάταξη για την Πλατεία Αριστοτέλους, με σκοπό να μπει τάξη στην εικόνα του πιο κεντρικού σημείου της Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτές στοές, σχεδιαγράμματα για τα τραπεζοκαθίσματα, ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες και υαλοπετάσματα, ξύλινες εξέδρες θα συνθέτουν πλέον το σκηνικό στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Πλέον από το τέλος Οκτωβρίου θα αρχίσει η εφαρμογή της, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Συγκεκριμένα, ειδικά συνεργεία του δήμου θα μεταβούν στην Πλατεία Αριστοτέλους και θα αδειάσουν τις δύο ζώνες κάτω από τις στοές, από την Μητροπόλεως έως την παραλία. Μέσα στις στοές πλέον θα απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και οριοθετείται ο κοινόχρηστος χώρος που θα δοθεί στους καταστηματάρχες. Τους επιτρέπεται η κάλυψη της διατιθέμενης επιφάνειας με ξύλινο δάπεδο, υπερυψωμένο κατά 20 εκ. περίπου.

Βάση της κανονιστικής διάταξης, οριοθετούνται τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους 4 μ. για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η διέλευση πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μέτρου για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Υποχρέωση των καταστηματαρχών είναι με ειδική μπογιά να πραγματοποιήσουν στο δάπεδο τη σήμανση που τους έχει δοθεί από το δήμο, βάση της άδειά τους, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Όπως επίσης υποχρεούνται να έχουν το σχεδιάγραμμα και στην είσοδο του καταστήματος σε εμφανές σημείο.   

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι καταστηματάρχες παραβιάζουν τους όρους θα ανακαλείται άμεσα η ατομική διοικητική πράξη με την οποία τους διατέθηκε τμήμα του κοινοχρήστου χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ομοιόμορφες ομπρέλες και υαλοπετάσματα

Μια διαφορετική εικόνα επιχειρεί να δώσει ο δήμος στην πλατεία Αριστοτέλους, χωρίς πρόχειρες κατασκευές και νάιλον διαχωριστικά. Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα μέσα στο νόμιμο χώρο τους, θα μπορούν να έχουν ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες διαμέτρου μέχρι 4 μ. και θα επιτρέπεται μόνο στην ούγια η φίρμα της εταιρείας ή κάποια διαφήμιση εταιρείας, εφόσον έχουν πληρωθεί τα αναλογούντα τέλη διαφήμισης. Για διαχωριστικά θα χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες ύψους 1,5 μέτρου, τους οποίους σχεδίασε το αρχιτεκτονικό τμήμα του δήμου.

Αυστηρούς ελέγχους προαναγγέλλει ο δήμος

Στόχος του δήμου είναι να δοθεί μια «ανάσα» στην πλατεία και να αλλάξει η άναρχη εικόνα που επικρατεί σήμερα με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στις στοές και στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Ξεκινήσαμε αυστηρούς ελέγχους, οι οποίοι θα γίνονται καθημερινά, και θα προχωρούμε σε κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν.

Η νέα χωροθέτηση κοινόχρηστου χώρου εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της δημοτικής αρχής και των ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.