Skip to main content

Ανοδικά οι μετοχές της Mazda Motor Corp

Οι μετοχές της Mazda αναρριχήθηκαν έως 7,9%, τα μέγιστα από τις 30 Ιουλίου, φθάνοντας στα 199 γιέν [JPY=X]
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών σημείωσαν οι μετοχές της Mazda Motor Corp., η οποία κατά 13,8% ανήκει στην Ford Motor Co., μετά την ανακοίνωσή της ότι θα πουλήσει νέες μετοχές για να αντλήσει κεφάλαια και να περιορίσει την πρόβλεψη για τις ζημίες στο σύνολο του έτους.

Οι μετοχές της Mazda αναρριχήθηκαν έως 7,9%, τα μέγιστα από τις 30 Ιουλίου, φθάνοντας στα 199 γιέν [JPY=X]  και διαπραγματεύθηκε στα 196 γιέν η μία στις 9:55 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η εταιρεία με έδρα τη Χιροσίμα θα αντλήσει έως 96 δισ. γιέν (1,1 δισ. δολ.) από την πώληση έως 363 εκατ. νέων μετοχών και 96,8 εκατ. μετοχών που υπάρχουν και έχει στην κυριότητά της η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Επίσης η Mazda αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τις ζημίες στα 26 δισ. γιέν από 50 δισ. γιέν για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ακολουθεί το παράδειγμα της All Nippon Airways Co., της Nomura Holdings Inc. και της Mizuho Financial Group Inc. στην άντληση μετρητών από την πώληση μετοχών. Η Mazda προβλέπει ζημίες για δεύτερο συνεχόμενο έτος μετά την παγκόσμια ύφεση η οποία μείωσε τη ζήτηση και το ισχυρότερο γιέν που περιόρισε τα έσοδα από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Η Mazda θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων και για τη βελτίωση της οικονομικής της βάσης, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι θα αυξήσει την αποδοτικότητα των καυσίμων κατά μέσον όρο σε ποσοστό 30% έως το 2015 από τα επίπεδα του 2008 με την παρουσίαση νέων κινητήρων βενζίνης και ντήζελ.

Το πρώτο εξάμηνο – σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα – η Mazda εμφάνισε ζημίες 26 δισ. γιέν, έναντι πρόβλεψης για ζημίες 50 δισ. γιέν.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο Ford μείωσε το μερίδιό της στην Mazda.