Skip to main content

Άνω των 150 εκατ.ευρώ η επένδυση για το resort στις Νηές

Προτεραιότητα η κατασκευή του ξενοδοχείου με σεβασμό στο περιβάλλον, τονίζει ο σύμβουλος περιβάλλοντος της διαχειρίστριας εταιρίας Aristo Developers, κ. Δημήτρης Νταλής.
Τα 150 εκατ.ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η συνολική επένδυση για τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων και παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 1.500 στρεμμάτων στις Νηές του δήμου Σούρπης στο νομό Μαγνησίας. Το project, το οποίο είχε βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στις Νηές αλλά και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της πολεοδομικής άδειας.

Το έργο υλοποιεί η εταιρία Golfing Developments, μέλος του επενδυτικού ομίλου στον τομέα των οικιστικών θερέτρων στη ΝΑ Ευρώπη Dolphin Capital Investors (DCI), ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. Διαχειριστής του έργου είναι η εταιρία του ομίλου Dolphin Capital Partners, Aristo Developers (Hellas). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Aristo Developers, το ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 303 στρεμμάτων, θα είναι 999 κλινών και θα περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο (υποδοχή, εστιατόρια, διοίκηση, κα) 7.400 τμ περίπου, καθώς και 333 επιπλωμένα διαμερίσματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Voria.gr ο σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος της Aristo Developers, κ. Δημήτρης Νταλής, η εταιρία θα μειώσει περαιτέρω τον συντελεστή δόμησης, ώστε να αυξήσει την έκταση για πράσινο και περιβάλλοντα χώρο, που αρχικά υπολογιζόταν σε 261 στρέμματα. Έτσι, οι κλίνες προβλέπεται τελικά να είναι λιγότερες από 830.

Προτεραιότητα για την εταιρία αποτελεί η κατασκευή του ξενοδοχείου και των συνοδευτικών έργων, όπως είναι η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού και η μονάδα αφαλάτωσης. Σε επόμενο στάδιο, δε, η Aristo Developers θα δρομολογήσει την κατασκευή των παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στην έκταση των 1.500 στρεμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νταλής τονίζει ότι το πολυσυζητημένο γήπεδο γκολφ αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες της εταιρίας. Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της Aristo Developers στη Σούρπη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Νταλή, οι εργασίες κατασκευής του ξενοδοχείου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2011 και να ολοκληρωθούν μέσα σε ενάμισι χρόνο.

Τη λειτουργία και διαχείριση του παραθεριστικού θερέτρου θα αναλάβει η γνωστή αλυσίδα Kempinski Hotels, η οποία διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και προτείνεται από τη χρυσή Λίστα «Condé Nast Traveller List» συνεχώς από το 2001 έως το 2008 ως δημοφιλής προορισμός που συνδυάζει ποιότητα και υπηρεσίες.

Περιγράφοντας το όραμα της Aristo Developers για την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Νταλής υπογραμμίζει ότι η εταιρία δίνει έμφαση στον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, την αξιοποίηση της μοναδικότητας της κάθε περιοχής, την ήπια ανάπτυξη με μικρούς συντελεστές δόμησης και πυκνότητες, το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις ανοιχτές επενδύσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρία σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικών χώρων έκθεσης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, την ανάδειξη και προστασία του Λιβαρίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την εκπόνηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, τη δημιουργία Πρότυπου Παρατηρητηρίου για τη συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την υλοποίηση έργων ανάδειξης / αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου του Όρμου, έτσι ώστε να παραμείνει προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Ακόμη, η εταιρία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, θα ενσωματώσει στα μενού της επιχείρησης τοπικά προϊόντα ποιότητας, θα υποστηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς στη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους για παραγωγή βιολογικών προϊόντων ποιότητας, θα συνδράμει στη δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων στο δήμο Σούρπης και θα δημιουργήσει εντός των εγκαταστάσεων του τουριστικού θερέτρου μικρά εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα κληθούν να τα λειτουργήσουν τοπικοί επαγγελματίες.

Εξάλλου, κατά τη φάση κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν 1.400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ, όταν πλέον λειτουργήσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα, θα δημιουργηθούν 450 μόνιμες θέσεις εργασίας και 250 εποχιακές θέσεις εργασίας. Οι θέσεις θα καλυφθούν – στο μέτρο του δυνατού και της δυνατότητας εξειδίκευσης των εργαζομένων – από την τοπική κοινωνία.