Skip to main content

Άνω κάτω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης

Πόλεμος μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων για τις μετακινήσεις υπαλλήλων και προϊσταμένων και την καθαίρεση τμηματάρχη με απόφαση του Γιάννη Σάββα

του Νίκου Ηλιάδη

Κλίμα έντασης επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ). Αιτία ήταν κάποιες μετακινήσεις υπαλλήλων και προϊσταμένων καθώς και η καθαίρεση ενός τμηματάρχη, προϊσταμένου στο τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, έπειτα από αποφάσεις του νέου συντονιστή της ΑΔΜΘ Γιάννη Σάββα. Οι κινήσεις αυτές του νέου συντονιστή πυροδότησαν έντονη διαμάχη μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του συλλόγου των εργαζομένων στην ΑΔΜΘ, η οποία έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, έπειτα από σχετικές αποφάσεις του κ. Σάββα, περίπου δέκα υπάλληλοι της ΑΔΜΘ άλλαξαν τμήμα και αντικείμενο απασχόλησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετές από αυτές τις μετακινήσεις έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση των υπαλλήλων οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη διαφωνία τους για την εργασιακή μεταβολή που υπέστησαν. Εκτός αυτού, πριν από λίγο καιρό ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης προχώρησε στην καθαίρεση του επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου το οποίο εξετάζει μεταξύ άλλων, καταγγελίες σχετικές με τα κακώς κείμενα όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία της Υπηρεσίας. Ο καθαιρεθείς είναι αιρετός, αναπληρωματικό μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου καθώς και εκ των εκπροσώπων του συλλόγου εργαζομένων της ΑΔΜΘ στην Ομοσπονδία των συλλόγων εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθαιρεθείς τμηματάρχης έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας η οποία εξετάζεται και σε περίπτωση απόρριψής της φέρεται αποφασισμένος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντιδράσεις

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τις μετακινήσεις αυτές η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με τον κ. Σάββα ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των αποφάσεών του. Θέση υπέρ των αποφάσεων του συντονιστή έλαβε εμμέσως πλην σαφώς και η πλειοψηφία του δ.σ. του συλλόγου εργαζομένων η οποία πρόσκειται στη ΔΑΚΕ (4 έδρες) και στη «Συμμετοχή και Δράση» (σχήμα προσκείμενο κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ με 3 έδρες). Αντιθέτως, η «Προοδευτική Συνεργασία» (6 έδρες) η οποία πρόσκειται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ) εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τον κ. Σάββα για παράνομες αποφάσεις καθώς και τη διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων για παθητική στάση απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της «Προοδευτικής Συνεργασίας» τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται μετακινήσεις-τοποθετήσεις συναδέλφων σε διάφορες οργανικές δομές της Αποκεντρωμένης με συνοπτικές διαδικασίες και εν κρυπτώ, εντελώς αναιτιολόγητα, αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε συναδελφικής και υπηρεσιακής δεοντολογίας». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος και για «παράνομη καθαίρεση προϊσταμένη». Παράλληλα, καλείται ο κ. Σάββας «να ανακαλέσει την παράνομη πράξη της καθαίρεσης του τμηματάρχη» καθώς και «να επανεξετάσει και να προβεί άμεσα σε ανάκληση των υποχρεωτικών μετακινήσεων των υπαλλήλων».

Από την πλευρά της η ΔΑΣ καταγγέλλει σχέδιο πειθαναγκασμού των υπαλλήλων με «μετακινήσεις και απειλές μετακινήσεων, αλλαγές προϊσταμένων, μετακινήσεις προϊσταμένων». Αναφέρει ότι αυτό γίνεται σε όλες της Αποκεντρωμένες με κύρια ευθύνη των συντονιστών οι οποίοι λειτουργούν «σαν καθαρά κυβερνητικοί  υπάλληλοι». «Όποιους λόγους και αν επικαλεστούν υπαρκτούς ή ανύπαρκτους δεν μπορούν να κρύψουν ότι στοχεύουν στον εκφοβισμό των υπαλλήλων και στην καλλιέργεια κλίματος υποταγής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ η οποία ζητά «να σταματήσουν άμεσα τέτοιες μεθοδεύσεις». Τέλος, η ΔΑΣ καυτηριάζει και τη στάση της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων κάνοντας λόγο για «ετερόκλητο κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Στις κατηγορίες αυτές απάντησε η διοίκηση του συλλόγου η οποία σε προχθεσινή ανακοίνωσή της επιτίθεται στην «Προοδευτική Συνεργασία» λέγοντας πως η ανακοίνωσή της ήταν «άκαιρη», «παραπλανητική» που δείχνει «εμπάθεια προς τον συντονιστή». Απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς περί «κυβερνητικού συνδικαλισμού» και υπερασπίζεται τον κ. Σάββα αναφέροντας ότι «δεν είναι όργανο της κυβέρνησης που τον ‘διόρισε’», όπως καταγγέλλεται, αλλά επιλέχθηκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ και, όπως τονίζεται, «αν δεν αποδειχθεί οτιδήποτε άλλο, αξίζει της υποστήριξής μας».

Παρέμβαση Ομοσπονδίας

Ανάλογα φαινόμενα φαίνεται πως υπάρχουν και σε άλλες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι του διορισμού των επτά συντονιστών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσει και ο χορός των αυθαιρεσιών, των μετακινήσεων-μεταθέσεων και των καθαιρέσεων υπαλλήλων και προϊσταμένων, καλά κρατεί. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες κάποιοι συντονιστές αποφάσισαν επιτέλους να δείξουν πως εννοούν οι ίδιοι και η κυβέρνηση που τους επέλεξε, την άσκηση δημόσιας διοίκησης, εκτός βέβαια και εάν δεν είναι ενήμερος ο υπουργός Εσωτερικών». Η Ομοσπονδία ζητά από τους συντονιστές «να ανακαλέσουν όλες τις αυθαίρετες μεταθέσεις-μετακινήσεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν κάνει» και από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα».