Skip to main content

Άνοιξε ο δρόμος για δίκτυα αποχέτευσης σε Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή

Ο δήμος Θέρμης έλαβε προέγκριση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ - Όλα τα στοιχεία του προτεινόμενου έργου

Την πρώτη θέση, μεταξύ των συνολικά 15 προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στη Διαχειριστική Αρχή, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», από δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, κατέλαβε η πρόταση του δήμου Θέρμης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής και Σουρωτής, της δημοτικής ενότητας Βασιλικών. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή των έργων τα οποία, σύμφωνα με το δήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θέρμης υπέβαλλε προς αξιολόγηση στη Διαχειριστική Αρχή της ΠΚΜ δύο μελέτες οι οποίες αφορούσαν την «κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και συνδετηρίου με συλλεκτήρα Βασιλικών-Θέρμης», στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής και Σουρωτής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 5.348.800 ευρώ (2.583.500 της Αγίας Παρασκευής και 2.765.300 της Σουρωτής).

Στη Διαχειριστική Αρχή υποβλήθηκαν συνολικά 15 προτάσεις, από τις οποίες επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση οι 12 με προϋπολογισμό περίπου 65 εκατ. ευρώ. Από αυτές την υψηλότερη βαθμολογία (8,80) στον προσωρινό πίνακα αξιολογημένων προτάσεων απέσπασε η πρόταση του δήμου Θέρμης για τα δύο συγκεκριμένα έργα αποχέτευσης. Μετά την οριστικοποίηση του πίνακα αξιολόγησης εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής ο δήμος θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του προϋπολογισμού των έργων και των τευχών δημοπράτησης ώστε στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη αναδόχου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή:

α.    αποχετευτικού εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων (βασικοί και δευτερεύοντες αγωγοί) στον οικισμό Αγίας Παρασκευής και τις οικιστικές περιοχές που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά του οιδισμού, συνολικού μήκους περίπου 5.620 μ.

β.    αποχετευτικού εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων (συλλεκτήρες και βασικοί) στον οικισμό Σουρωτής, συνολικού μήκους περίπου 7.360 μ.

γ.    κύριου συλλεκτήρα αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό Αγίας Παρασκευής έως τη θέση συμβολής με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό Βασιλικών-Θέρμης, συνολικού μήκους περίπου 2.240 μ.

δ.    κύριου συλλεκτήρα αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό Σουρωτής έως τη θέση συμβολής με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό Βασιλικών-Θέρμης, συνολικού μήκους περίπου 2.450 μ.

ε.    συνοδές εγκαταστάσεις (αντλιοστασία, ωθητικοί αγωγοί κ.λπ.).

Στόχος του έργου είναι μέσα από τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των δύο αυτών οικισμών οι οποίοι βρίσκονται στη λεκάνη του Ανθεμούντα να προστατευτούν οι υδροφορείς που χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για υδρευτική χρήση, εφόσον η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη αστικοποίηση. Το κύριο πρόβλημα το οποίο θα λυθεί με την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση εδαφών και επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τη λειτουργία στην περιοχή απορροφητικών βόθρων και την ανεξέλεγκτη ρίψη αστικών υγρών αποβλήτων σε ρέματα της περιοχής. Επιπλέον, η επιφανειακή απορροή του Ανθεμούντα καταλήγει στον ανατολικό Θερμαϊκό κόλπο, υποβαθμίζοντας τα νερά κολύμβησης και το γενικότερο οικοσύστημα.

Επιπλέον, η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης και η σύνδεσή τους με την σταθμό βιολογικού καθαρισμού της Θέρμης θα ολοκληρώσει τα έργα αποχέτευσης των οικισμών της λεκάνης του Ανθεμούντα και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμη αναγκαιότητα για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των υδατικών πόρων της υδρογεωλογικής λεκάνης του ποταμού Ανθεμούντα.