Skip to main content

Ειδομένη: Άδειασε ο καταυλισμός, άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων, αναχώρησαν για οργανωμένες δομές

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων.

Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων, επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

Επίσης, ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε το μεσημέρι, μετά την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών που πραγματοποιούσαν κατάληψη το τελευταίο διάστημα. 

Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Από το πρωί, εργάτες μάζευαν απ’ τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι - μεταξύ άλλων - προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.