Skip to main content

Άνοιξε η πρόσκληση για την εξισωτική αποζημίωση με 230 εκατ. ευρώ

Το σύνολο του προϋπολογισμού της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 230 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχτούν σε αυτό περίπου 400.000 δικαιούχοι

Εκδόθηκε η πρόσκληση του προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης (Μέτρο 13 : «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), που περιλαμβάνει το υπομέτρο 13.1: Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και το υπομέτρο 13.2: χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές) εκτός των ορεινών.

Το σύνολο του προϋπολογισμού της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 230.000.000 ευρώ και αναμένεται να ενταχτούν σε αυτό περίπου 400.000 δικαιούχοι.

Η πρόσκληση αφορά α) σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και β) στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς που προκαλούνται από δυσχερείς κλιματολογικές ή εδαφολογικές συνθήκες ή συνδυασμό τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 Καν (ΕΕ) 1305/2013.

Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες, που συνεπάγεται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές και στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές). Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στα 125 ευρώ ανά εκτάριο για το Υπομέτρο 13.1 και στα 95 ευρώ ανά εκτάριο για το Υπομέτρο 13.2, και εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, μειούμενο προοδευτικά μετά τα 20 ha και έως τα 30 ha όπως αναλυτικά περιγράφεται στην Πρόσκληση.

Δικαιούχοι των υπομέτρων αποτελούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:

 1)    Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια του άρθρου 9 Καν (ΕΕ) 1307/2013, όπως εξειδικεύεται με το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 104/7056 «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (ΦΕΚ 147Β/22.1.2015), όπως κάθε φορά ισχύει.
 2)    Ασκούν γεωργική δραστηριότητα:
α) εντός των ορεινών περιοχών
β) εντός των μειονεκτικών περιοχών σύμφωνα με την υφιστάμενη οριοθέτηση
 3)    Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων)  και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Η Αίτηση στήριξης αποτελεί παράλληλα αίτηση πληρωμής και υποβάλλεται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον ίδιο το γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του και συγκεκριμένα:
⦁    είτε απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος,
⦁    είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Φορέα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται :
 1.    Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
 2.    Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr.

Αναλυτικότερα στοιχεία για τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις αναφέρονται στην πρόσκληση του μέτρου, η οποία έχει αναρτηθεί στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις.