Skip to main content

Άνοιξε η προεκλογική αυλαία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Συγκροτήθηκαν οι πρώτοι δύο συνδυασμοί υπό τους Μιχ. Ζορπίδη και Χρ. Νικολόπουλο. Το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου οι εκλογές.

Του Νίκου Ηλιάδη

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ορίστηκαν για το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν και οι πρώτοι δύο συνδυασμοί οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των περίπου 37.000 μελών. Πρόκειται για το «Ισχυρό Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Μιχάλη Ζορπίδη και για την «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» με επικεφαλής τον νυν γραμματέα του Επιμελητηρίου Χρήστο Νικολόπουλο. Το προσεχές διάστημα πιθανότατα θα προκύψουν και άλλοι συνδυασμοί καθώς, για παράδειγμα, οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ επαγγελματίες συγκροτούν πάντοτε ψηφοδέλτιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας ακόμη συνδυασμός από τον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτη θητεία

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγινε σύσκεψη των μελών του συνδυασμού «Ισχυρό Επιμελητήριο» στην οποία αποφασίστηκε η εκ νέου στήριξη στο πρόσωπο του νυν προέδρου Μιχάλη Ζορπίδη ο οποίος θα διεκδικήσει τρίτη θητεία. Το διάστημα που προηγήθηκε ο κ. Ζορπίδης είχε επαφές με στελέχη άλλων συνδυασμών οι οποίοι είχαν κατέβει στις εκλογές του 2011 προς τους οποίους πρότεινε να κατέλθουν όλοι μαζί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. «Η διάκριση των μελών σε παρατάξεις είναι ανούσια και βλαπτική. Τα προβλήματα των επαγγελματιών δεν έχουν χρώματα ούτε και οι λύσεις τους κομματικές αποχρώσεις. Συνεπώς, καλούμε όλα τα μέλη του ΕΕΘ σε συνεργασία και ει δυνατόν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο» ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Ζορπίδης προς τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στην πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκαν τα στελέχη δύο παρατάξεων. Η πρώτη είχε επικεφαλής το 2011 τον Κώστα Ιακώβου ο οποίος προέρχεται επίσης από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο Ζορπίδης, και η δεύτερη είναι η παράταξη από το χώρο της κεντροαριστεράς με εκπροσώπους τον Ρούλη Εδιάρογλου, τον Κυριάκο Μερελή κ.ά.

Τώρα χώρια

Ωστόσο η πλειοψηφούσα σημερινή παράταξη είχε και απώλειες. Συγκεκριμένα, ο νυν γραμματέας του Επιμελητηρίου Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος το 2011 ήταν μαζί με τον κ. Ζορπίδη, τώρα αποχώρησε και συγκρότησε δικό του συνδυασμό με την επωνυμία «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών». Στον ίδιο συνδυασμό μετέχει και ο Λευτέρης Γεωργιάδης ο οποίος το 2011 είχε κατέλθει με δικό του ψηφοδέλτιο. Επίσης συμμετέχουν μέλη, τόσο της διοίκησης, όσο και της αντιπολίτευσης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου καθώς επίσης και νέοι επαγγελματίες.

Μετά τη συγκέντρωση του συνδυασμού το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε πως στόχος του συνδυασμού του είναι «η ανανέωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης». Υπογράμμισε πως «για εμάς, προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των επαγγελματιών και όχι η εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στη δημιουργία της ‘Αλληλεγγύης Επαγγελματιών’, προκειμένου μέσα από τη συνεργασία και τη συσπείρωση όλων των επαγγελματιών, ανεξαρτήτου ιδεολογικής ή κομματικής προέλευσης, να πετύχουμε την αλλαγή στη διοίκηση του ΕΕΘ».

Ο αντίλογος από την πλευρά του κ. Ζορπίδη είναι ότι η διοίκησή του «παρήγαγε σημαντικό έργο προς όφελος των επαγγελματιών και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Απόλυτη απόδειξη αυτού είναι η οικονομική θέση του Επιμελητηρίου μας, η διαχείριση, η διαφάνεια και το αποθεματικό, που αναγνωρίζεται μέχρι και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο δ.σ.». Συνεχίζοντας, από το «Ισχυρό Επιμελητήριο» τονίζουν ότι «θα πρέπει, λόγω της εμπειρίας που έχει αποκτήσει, να συνεχίσει καθώς έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Ιδίως στην επόμενη θητεία, στην οποία θα προωθηθεί το σημαντικό στάδιο της ενοποίησης των Επιμελητηρίων».

Στο πλευρό του κ. Ζορπίδη έχει ταχθεί και ο Γιάννης Μανδρίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανδρίνος προσανατολιζόταν να συγκροτήσει δικό του συνδυασμό, όμως, έπειτα από παρέμβαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τον Ζορπίδη.

Τις προσεχείς εβδομάδες οι συνδυασμοί θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους με στελέχη και από τους δύο βασικούς τομείς του Επιμελητηρίου, δηλαδή τον τομέα των υπηρεσιών ο οποίος αριθμεί 23.764 μέλη και τον τομέα των επαγγελματιών με 13.123 μέλη.