Skip to main content

Η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του διχασμού με τις τηλεοπτικές άδειες

Οι Ενώσεις Δικαστών υπενθυμίζουν ότι ο ρόλος της Δικαιοσύνης δεν είναι να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων.

Τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε θα γνωρίσει κι αυτό ο λαός στην σύγχρονη εποχή, για να μη μείνει κάτι το οποίο δεν γνώριζε. Την αυταρχικότητα δηλαδή, στα όρια της περιφρόνησης της δημοκρατίας. Για τον υπογραφόμενο ήταν αναμενόμενο. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή φάνηκαν τα δείγματα της αλαζονείας, τα οποία τώρα πλέον γίνονται πολυπληθέστερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Η συμπεριφορά των δευτεροκλασάτων στελεχών, μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, επειδή έδωσαν την αίσθηση ότι συναγωνίζονταν ποιος θα καταφερθεί εντονότερα εναντίον της Δικαιοσύνης, για να δείξει νομοταγής στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον χορό βεβαίως άνοιξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απευθυνόμενη στο θυμικό του λαού, και με δακρύβρεκτο ύφος, κατήγγειλε το ΣτΕ ότι με την απόφασή του «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ και τα επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλούσιων επιχειρηματιών».

Η απάντηση, ήρθε από δύο πλευρές. Αφενός από τις Ενώσεις Δικαστικών, που υπενθύμισαν ότι ο ρόλος της Δικαιοσύνης δεν είναι να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων της πολιτείας.

Αλλά και επί της ουσίας, την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη διαψεύδει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του επισήμανε ότι οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία αφορούν προγράμματα κατάρτισης που γίνονται μέσω ΟΑΕΔ και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δηλαδή από κοινοτικούς πόρους και όχι από τα κονδύλια για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, κοινοτικοί πόροι χρηματοδοτούν φέτος και την παραμονή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Άραγε τα αγνοούσε αυτά η κυβερνητική εκπρόσωπος;

Όπως, είναι να δυνατόν να αγνοούσε ο Ν. Παππάς ότι ο νόμος που ψηφίστηκε ήταν αντισυνταγματικός, όχι μόνον επειδή ρητώς -περισσότερο ρητώς, δεν γίνεται- το αναφέρει το Σύνταγμα, αλλά και επειδή οι ίδιοι οι δικαστές του ΣτΕ που δίκασαν την υπόθεση, δύο φορές στο παρελθόν -την μία μάλιστα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ-, έχουν αποφανθεί σε παρόμοια περίπτωση, ότι μόνον το ΕΣΡ παραχωρεί ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Πώς θα ψήφιζαν τώρα εναντίον τω δικών τους προηγουμένων αποφάσεων;

Και προφανώς θα γνώριζε επίσης ο Ν. Παππάς, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ υπερισχύουν επί μεταγενέστερου νόμου. Όπως και ο Σπίρτζης, ο οποίος καίτοι γνώστης της αντισυνταγματικότητας, με προκλητικό τρόπο δήλωσε πως θα στείλει νομοσχέδιο για 15 μόνον ραδιοσυχνότητες.

Γιατί, επομένως κατέθεσε νόμο γνωστού εκ των προτέρων ότι είναι αντισυνταγματικός; Να υποθέσει κάποιος ότι πίστευε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους δικαστές; Να σημειωθεί δε, ότι όπως μετέδωσε την είδηση η ΕΡΤ, δημιουργήθηκε η εσφαλμένη εντύπωση, πως η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία 14-11, ενώ η αλήθεια είναι πως ομοφώνως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος, ενώ το 14-11 προέκυψε από την ψηφοφορία επί της ερώτησης αν θα δοθεί 6μηνη προθεσμία στην κυβέρνηση να ρυθμίσει την υπόθεση νόμιμα.

Απορώ και για άλλο λόγο με την δήλωση της κ. Γεροβασίλη, που την επαναλαμβάνει και ο κ. Παππάς, και η οποία δίνει την εντύπωση πως προκειμένου να υπηρετηθεί "καλός σκοπός", επιτρέπεται να παρανομεί η κυβέρνηση. Είναι καινοφανείς αυτές οι αντιλήψεις στην σύγχρονη εποχή, και προσιδιάζουν μόνον σε δικτατορικά καθεστώτα.  (Πέραν του ότι διαψεύδεται η Ο. Γεροβασίλη, ότι τα χρήματα των αδειών θα εξυπηρετούσαν ανάγκες νοσοκομείων και παιδικών σταθμών, αφού θα προέλθουν από άλλα κονδύλια).

Προφανώς και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι έκανε λάθος. Απεναντίας, το λάθος το έκαναν όλοι οι άλλοι. Και μάλιστα σκόπιμα, επειδή εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Και οι Δικαστές είναι μέλη των σκοτεινών κυκλωμάτων. Επομένως, πιστεύει η κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι θα πολεμήσει -το είπε ο Π. Πολάκης- και θα πάρει εκδίκηση από τον ταξικό εχθρό.

Ως προς τη Ν.Δ., μάλλον ακολουθεί τα γεγονότα. Δήλωσε πως θα καταθέσει "άμεσα" το δικό της νομοσχέδιο;. Τι θα πει άμεσα; Άμεσα θα ήταν αν το κατέθετε λίγο μετά την κατάθεση από τον Ν. Παππά. Ώστε να μη λέει ο κάθε βουλευτής της "τα δικά του".

Κι ένα τελευταίο. Ο Ν. Παππάς δήλωσε «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα υπογράψω ένα παλιόχαρτο που θα λέει στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών συνεχίστε όπως είστε». Αν οι 8 καναλάρχες αποτελούν κλειστό κλαμπ, οι 4 τι κλαμπ αποτελούν;