Skip to main content

Άνοιξαν το πρωί οι κάλπες των πρόωρων εκλογών στη Μάλτα

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 σ' αυτό το μικρό αρχιπέλαγος στη μέση της Μεσογείου, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τις 430.000 κατοίκους.

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Μάλτας για τις πρόωρες εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) σ' αυτό το μικρό αρχιπέλαγος στη μέση της Μεσογείου, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τις 430.000 κατοίκους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του 43χρονου Μούσκατ, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία σε σχέση μ' αυτή που είχε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκλεγεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν επίσης μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που φθάνει μεταξύ του 20% και του 30% των 341.856 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Σάιμον Μπουσουτίλ, επικεφαλής του (συντηρητικού) Εθνικιστικού Κόμματος εξακολουθεί να ελπίζει εξαιτίας αυτού του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων και στοιχηματίζει ότι η αλλαγή θα είναι κάτι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους έπειτα από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από τους Εργατικούς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τα «Panama Papers».

Ο Τζόζεφ Μούσκατ προκήρυξε τις εκλογές, έναν χρόνο πριν απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, αφότου η σύζυγός του Μισέλ κατηγορήθηκε ότι άνοιξε λογαριασμό στον Παναμά για να φυλάει εκεί χρήματα δωροδοκίας προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τις καταγγελίες o διευθυντής του γραφείου του Μούσκατ και ένας από τους υπουργούς του παραδέχθηκαν ότι είχαν ανοιξει παρόμοιους λογαριασμούς, κάτι που η Μισέλ Μούσκατ αρνήθηκε.

Ο Μούσκατ κατηγορήθηκε επειδή η αντίδρασή του στο θέμα ήταν χαμηλών τόνων και επειδή δεν υποχρέωσε τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν.

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ζήτησε από τη δικαιοσύνη να ρίξει φως σ' αυτή την υπόθεση, υποσχόμενος να παραιτηθεί αν υπάρξει απόδειξη ότι είχε ανοίξει κι αυτός κάποιον μυστικό λογαριασμό.

«Θα ήταν για μένα το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να περιμένω να ηρεμήσει η θύελλα παραμένοντας στην εξουσία και περιμένοντας παράλληλα να με αθωώσει η έρευνα της δικαιοσύνης, πριν συγκαλέσω εκλογές» δήλωσε ο Μούσκατ.

«Εντούτοις στη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών, η οικονομία θα υπέφερε από αυτό και θέσεις εργασίας θα χάνονταν», πρόσθεσε.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) και η συμμετοχή ξεπερνάει συνήθως το 90%. Καθώς δεν διεξάγονται exit polls, τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το το μεσημέρι της Κυριακής.