Skip to main content

Άνοιξαν τα Τέμπη οι αγρότες - Πού είναι κλειστοί οι δρόμοι

Στη κυκλοφορία δόθηκε ο κόμβος των Τεμπών. Ποιες είναι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με την αστυνομία Θεσσαλίας.

Άνοιξε λίγο μετά τις 16.00 ο δρόμος στον κόμβο των Τεμπών τον οποίο απέκλεισαν από τις 14.00 οι αγρότες της Λάρισας παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ενώ ακόμη, ανακοίνωσε ότι ισχύουν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διεξαγωγή ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας αλλά την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η αστυνομία προχωράει συγκεκριμένα:

Σην απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, από την Φ/Θ 474+500 (Α/Κ Κλειδίου) μέχρι την Φ/Θ 393+300 (Προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) από τις 12.30 μέχρι όση ώρα χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως εξής:
- Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, που προέρχονται από Θεσσαλονίκη και κινούνται επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης:
α) θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Κλειδίου Ημαθίας [Φ/Θ 474+500] προς Βέροια (Εγνατία Οδός) –
Κοζάνη ή
β) θα αναστρέφονται προ του σταθμού Διοδίων Κλειδίου [Φ/Θ 469+100] στο ύψος Αιγινίου και στη συνέχεια θα εξέρχονται της Π.Α.Θ.Ε. μέσω του Α/Κ Κλειδίου Ημαθίας [Φ/Θ 474+500] προς Βέροια (Εγνατία Οδός) - Κοζάνη και από εκεί:
- Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας και της επαρχιακής οδού Συρνάβου – Αμπελώνα –
Γυρτώνης θα κινούνται έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στην
Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας
- Βόλου, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου.
- Είτε μέσω Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Σρικάλων και της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λάρισας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου.

2. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, που κινούνται επί της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, με κατεύθυνση προς Κατερίνη:
α) θα αναστρέφονται στο ύψος τoυ Δ.Δ. Μεγάλης Γέφυρας [Φ/Θ 60+500 Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κατερίνης] και θα εξέρχονται της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κατερίνης μέσω του Κόμβου Κουλούρας προς Βέροια (Εγνατία οδός) – Κοζάνη ή
β) εναλλακτικά, σε περίπτωση διέλευσης τους από προαναφερόμενο σημείο (Δ.Δ. Μεγάλης Γέφυρας) θα αναστρέφονται στο ύψος του Κόμβου Αγαθούπολης και εν συνεχεία μέσω Α/Κ
Κλειδίου Ημαθίας [Φ/Θ 474+500], θα εκτρέπονται κατάλληλα.
3. Τα Ι.Φ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 390+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου.
4. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής:

i) Λεωφορεία του τοπικού Κ.Σ.Ε.Λ. για μεταφορά κατοίκων ΜΟΝΟ της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων, και
ii) Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κ.λ.π., συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.α.).

Αντίστοιχα, σήμερα από τις 13.00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, η αστυνομική διεύθυνση της Ημαθίας προχωράει:

α. Την απαγόρευση της εισόδου από Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέσω Α/Κ Κλειδίου, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

β. Την απαγόρευση της εισόδου και κυκλοφορίας στην Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κατερίνης, από κόμβο Νησελίου έως τα όρια του Νομού μας με το Νομό Πιερίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

γ. Την απαγόρευση της εισόδου στην Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κατερίνης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέσω Α/Κ Νησελίου, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση από Κοζάνη προς Θεσ/νίκη, και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

δ. Την απαγόρευση της εισόδου και κυκλοφορίας στην Επ.Ο. Βέροιας – Μελίκης – Κυψέλης – Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας-Κατερίνης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κυψέλη, μέσω Α/Κ Βέροιας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση από Κοζάνη προς Θεσ/νίκη και προτίθενται να διέλθουν από την κοιλάδα των Τεμπών.

ε. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των παρακάτω παρακαμπτηρίων οδών:

i) είτε Κλειδί – Α/Κ Νησελίου – Αλεξάνδρεια – Βέροια - Α/Κ Βέροιας - Εγνατία Οδός - Κοζάνη – Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου - Αμπελώνα – Γυρτώνης – Π.Α.Θ.Ε. [ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης]
ii) είτε Κλειδί – Α/Κ Νησελίου – Αλεξάνδρεια – Βέροια - Α/Κ Βέροιας - Εγνατία Οδός - Κοζάνη – Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας – Π.Α.Θ.Ε.