Skip to main content

Ανιστόρητα σχόλια από το NBC για την πΓΔΜ και τον Μέγα Αλέξανδρο

Όταν η εθνική ομάδα της χώρας εισήλθε στο στάδιο Μαρακανά, ο σχολιαστής Matt Lauer την παρουσίασε ως "ομάδα της Μακεδονίας".

Έντονες αντιδράσεις από τηλεθεατές και χρήστες κοινωνικών δικτύων προκάλεσαν τα σχόλια του παρουσιαστή του αμερικανικού NBC κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης της ομάδας αθλητών της γειτονικής μας πΓΔΜ.

Όταν η εθνική ομάδα της χώρας εισήλθε στο στάδιο Μαρακανά, ο σχολιαστής Matt Lauer την παρουσίασε ως "ομάδα της Μακεδονίας". Μάλιστα ανέφερε πως η ΔΟΕ αναγνωρίζει το κράτος ως πΓΔΜ.

Στη συνέχεια υπέπεσε σε ένα τεράστιο ιστορικό σφάλμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Meredith Vieira (συμπαρουσιάστρια του) μου θύμισε ότι η ιστορία μας λέει πως ο Φίλιππος Β' ήταν βασιλιάς αυτού του έθνους, της Μακεδονίας (Macedonia όπως είπε αναφερόμενος στη γειτονική χώρα), πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, που κέρδισε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας". Άγνωστο αν οι δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι ήθελαν να προκαλέσουν ή αν έχουν σημαντικότατα ιστορικά "κενά".

Το σχετικό απόσπασμα όπως το εντόπισε το site pappaspost.com που καταγράφει ειδήσεις της ομογένειας. Όπως μάλιστα αναφέρει στο ρεπορτάζ του, ανάμεσα στους παρουσιαστές κατά την τελετή έναρξης ήταν και ο ελληνοαμερικανός Bob Costas.

Οι τηλεθεατές πάντως επιτέθηκαν στον Lauer με επικριτικά σχόλια μέσω Twitter.
Για την ιστορία, ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.