Skip to main content

Ανησυχίες για το μέλλον του στρατοπέδου Παύλου Μελά

Θετική χαρακτηρίζουν την παραχώρηση και την πρόθεση του δήμου για μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο αλλά βλέπουν και «απειλές»

Ανησυχίες για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, μετά την παραχώρησή του στον δήμο (την οποία χαρακτηρίζουν θετική), εκφράζουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά».

Οι ανησυχίες προκύπτουν κυρίως από την «έλλειψη θεσμικής κατοχύρωσης», που επισημαίνουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

«Παρά τις ελπίδες το σχέδιο σύμβασης για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, που δημοσιεύτηκε, διατηρεί πολλά από τα αρνητικά στοιχεία του προηγούμενου, ικανά να φαλκιδεύσουν το θετικό της μη προσθήκης δόμησης για τους στρατιωτικούς στα 52 στρέμματα. Έχει επίσης μια σημαντική έλλειψη που αφορά την θεσμική κατοχύρωση της χρήσης ως μητροπολιτικό κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στο διηνεκές», υποστηρίζει η Πρωτοβουλία.

Ως «δύσκολους αστερίσκους» στη σύμβαση χαρακτηρίζουν:

-Τη διατήρηση των ρυθμίσεων για την απόδοση ποσοστού επί των κερδών του δήμου από εμπορικές  δραστηριότητες και υπενοικιάσεις στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας αν και πέφτει το ποσοστό από 10% σε 5%.

-Την υποχρέωση υποβολής μελέτης βιωσιμότητας.

«Το ΤΕΘΑ εκτός της εφάπαξ αντιπαροχή των 83 διαμερισμάτων που προορίζονταν για κοινωνικές ανάγκες συνεχίζει την ιδιοτελή πολιτική σε βάρος των όποιων εσόδων του δήμου, τα οποία σε τελική ανάλυση θα κατευθύνονται στο ίδιο το πάρκο», σημειώνουν.

Η βασικότερη ένσταση όμως είναι στον όρο της σύμβασης για τη μελέτη βιωσιμότητας εντός τριμήνου.

Όπως είχε επισημάνει στη Voria.gr και ο άνθρωπος που θα τρέξει το project της μετατροπής του στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο, αρχιτέκτονας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, η βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, δεδομένου ότι ένα μητροπολιτικό πάρκο με κάποιον τρόπο πρέπει να συντηρείται...

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτός ο όρος, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι περίπου 10 εκ. ευρώ (τα χρήματα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε ότι μπορούν να διατεθούν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας), όμως δεν επαρκούν, αφού σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις απαιτούνται περίπου 50 εκ. ευρώ (υπολογισμοί των μελετητών).

Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία: «Αναπόφευκτα σε συμπράξεις με ιδιώτες 'επενδυτές', που θα εκμεταλλεύονται σημαντικά τμήματα του χώρου ή κτήρια, εμπορευματοποιώντας τις χρήσεις, προκειμένου το 5% να είναι ένα αξιόλογο έσοδο για το ΤΕΘΑ. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια πρόφαση και η μελέτη βιωσιμότητας μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει ότι μέσα στο στρατόπεδο δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν κάποιες μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με αυτές που θα παρέχει το πάρκο. Είναι άλλο όμως να έχουν χωροθετηθεί στο πλαίσιο της οργάνωσης του πάρκου και μετά να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι και άλλο να υπάρξει σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του πάρκου. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες θα έχουν λόγο και στον σχεδιασμό του πάρκου και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό».

Ένας ακόμα ιδιαίτερα δεσμευτικός όρος, κατά την Πρωτοβουλία, είναι να υπάρξει πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη εντός δωδεκάμηνου. «Ποιος είναι ο λόγος για κάτι τέτοιο τη στιγμή που είναι γνωστό ότι μόνο η διαδικασία ανάθεσης μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες; Ο χρόνος αυτός θα επιμηκυνθεί αν οι αρχιτεκτονικές μελέτες ακολουθήσουν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όπως είναι ορθό για μια επέμβαση τέτοιας κλίμακας. Ήδη από πρόσφατες δηλώσεις συμβούλου του δήμου προκύπτει ότι η αρχική αρχιτεκτονική μελέτη θα καλύψει κυρίως κτήρια και πολύ βασικά λειτουργικά στοιχεία και ότι θα χρειαστούν πολλές ειδικότερες μελέτες», υπογραμμίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Οι ίδιοι ζητούν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα διασφαλίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου ως μητροπολιτικού πάρκου.

«Η έλλειψη στην κατά άλλα λεπτομερή σύμβαση σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του ΤΕΘΑ, είναι ότι δεν προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που είναι η μόνη ασφαλής θεσμική κατοχύρωση του χαρακτήρα της έκτασης ως μητροπολιτικού πάρκου και των υπόλοιπων πολεοδομικών ρυθμίσεων. Οι προβλέψεις της σύμβασης  μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν μέσω ερμηνειών και παρασκηνιακών κινήσεων. Η πείρα από την Αθήνα (Πάρκο Τρίτση και αλλού) δείχνει ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι ο χαρακτηρισμός με ΠΔ. Με το ίδιο ΠΔ θα πρέπει επίσης να θεσμοθετείται και ο Φορέας Διαχείρισης με σύνθεση διοικητικού συμβουλίου που θα εξασφαλίζει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα και επαρκή υπηρεσιακή στελέχωση. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορεί να διεκδικεί ευκολότερα χρηματοδοτήσεις και να εξασφαλίσει το κόστος της πλήρους ανάπτυξης του πάρκου χωρίς συμπράξεις κάθε είδους με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», εξηγούν.

Η Πρωτοβουλία ζητεί από το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά να απαιτήσει:

-Την απαλοιφή των όρων περί συμμετοχής στα «κέρδη».

-Τον όρο περί βιωσιμότητας.

-Τη 12μηνη προθεσμία ολοκλήρωσης των αρχιτεκτονικών μελετών.

Όπως επίσης, να ζητήσει από τα σχετικά υπουργεία να ξεκινήσουν την κατάρτιση του σχεδίου ΠΔ το οποίο θα χαρακτηρίζει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ως πάρκο μητροπολιτικής σημασίας με αποκλειστικές χρήσεις την ανάπτυξη υψηλού πρασίνου και ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες στα υφιστάμενα κτήρια.

«Οι πολίτες του δήμου Παύλου Μελά, της δυτικής Θεσσαλονίκης και του συνόλου της πόλης θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε πάντα εκεί για να στηρίξουμε το μόνο κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτό μέλλον των πρώην στρατοπέδων που είναι η απόδοσή τους ως μητροπολιτικών, κοινόχρηστων χώρων υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση που υποδέχονται ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες. Δεν ξεχνάμε το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσσιου και τα στρατόπεδα Μεγ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή στη Μενεμένη, που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ που μαζί με το Πάρκο Παύλου Μελά μπορούν να σχηματίσουν μια ζώνη πρασίνου-ανάσα για τη δυτική Θεσσαλονίκη και όλη την πόλη, ακουμπώντας και το θαλάσσιο μέτωπο», καταλήγει η Πρωτοβουλία.