Skip to main content

Συρρέουν κατά δεκάδες οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη(φωτο)

Χθες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 150 άτομα, ενώ δεκάδες ακόμα βρέθηκαν σήμερα στον Σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία». Τι λέει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Φόβους για νέες ροές και συγκεντρώσεις προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, όπως το 2015, εκφράζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τις ανησυχίες του διατύπωσε, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης, μετά τα τελευταία περιστατικά με τον ερχομό προσφύγων στη Θεσσαλονίκη από τον Έβρο.

Χθες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ δεκάδες ακόμα βρέθηκαν σήμερα στον Υπεραστικό Σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι και τη Μ. Πέμπτη είχαν φτάσει στην πόλη 106 πρόσφυγες, κουρδικής καταγωγής με συριακό διαβατήριο.

«Ενώ δεν περιμέναμε καινούργιες ροές και θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ένταξη των προσφύγων, έχουμε πλέον τις ροές από τον Έβρο. Δεν χωράνε οι άνθρωποι εκεί, το υπουργείο είχε πάρει απόφαση να κλείσει κάποια camps. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι κοντά να ζήσουμε μέρες του 2015», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιους φορείς, ώστε, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «να αποφύγουμε να δούμε εικόνες με άτομα να κατασκηνώνουν έξω στους δρόμους».

Για το θέμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του θέματος.

Ο κ. Λεκάκης σημείωσε ότι ο δήμος λαμβάνει πρωτοβουλίες για το θέμα, ωστόσο, ξεκαθάρισε, ότι δεν είναι ο μόνος αρμόδιος. «Το υπουργείο αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι οι ροές οι οποίες έρχονται μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ήδη έχουν ξεκινήσει συσκέψεις στο υπουργείο για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις ροές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα τον κ. Λεκάκη, οι χώροι φιλοξενίας καθώς και τα διαμερίσματα (πρόγραμμα REACT) είναι ήδη γεμάτα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μείνουν εκεί.

«Οι χώροι είναι περιορισμένοι, τα διαμερίσματα είναι γεμάτα, το Φιλοξενείο Προσφύγων Αιτούντων Άσυλο επίσης. Οπότε πρέπει όλοι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, δήμοι, περιφέρεια, υπουργείο, για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο έρχεται», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως έχει ενημερώσει τον δήμο ότι τα άτομα τα οποία έρχονται στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται είτε στα camps, που βρίσκονται στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά, είτε στα διαμερίσματα (πρόγραμμα React) δικών τους ανθρώπων. «Ο συνωστισμός που παρατηρείται έξω από διάφορες υπηρεσίες είναι προκειμένου να ενημερωθούν πως θα κινηθούν στην πόλη», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα καταγραφής για το προφίλ των προσφύγων που είναι στην πόλη, σύμφωνα με την Σοφία Ασλανίδου πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Θα συμπληρωθεί ένα ερωτηματολόγιο από περίπου 1.500 άτομα, από διάφορες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, από αιτούντες άσυλο, άτομα που έχει απορριφθεί η αίτησή τους και άτομα που μένουν σε camps είτε σε διαμερίσματα.

Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου ένταξης προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities.

Μέσω του σχεδίου αναμένεται να εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο πρόγραμμα «Ελληνομάθειας» για περίπου 100 πρόσφυγες, όπως επίσης και απασχόληση μικρών παιδιών, στα οποία θα μαθαίνουν τόσο τη μητρική τους γλώσσα όσο και την ελληνική. Για τα μεγαλύτερα παιδιά προσφύγων, ηλικίας 12 -18 ετών, σχεδιάζεται να παρακολουθούν σειρά μαθημάτων σε σχολεία τις απογευματινές ώρες.