Skip to main content

Ανησυχία Βρυξελλών για τις καθυστερήσεις

Οι συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν μέχρι το προσεχές Eurogroup της Παρασκευής.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση για την απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγησης, που έγινε σε υψηλό επίπεδο, μπορεί να μην οδήγησε σε αποφάσεις -άλλωστε δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο- ωστόσο καταγράφηκε πρόοδος και, το κυριότερο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Εurogroup της Παρασκευής με στόχο την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και κυβερνητική ομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σημειώθηκε καλή πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το βράδυ της Τετάρτης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είχε και τον συντονισμό των συζητήσεων.

Κινδυνεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα δημοσιονομικά μέτρα και ειδικότερα στο σκέλος της περικοπής των δαπανών για τις συντάξεις, όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, με τον διεθνή οργανισμό να ζητάει οι περικοπές να γίνουν το 2019 και την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει το 2020. Η διαφωνία παραμένει, ωστόσο στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί προσέγγιση τις επόμενες ώρες, ώστε την Παρασκευή το Εurogroup να είναι σε θέση να αποφασίσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις προβληματίζει τις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση, τότε θα αναθεωρηθούν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος με ότι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί εκτός δημοσιονομικών στόχων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle