Skip to main content

Ανησυχία για «εξαγωγή» της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με κανένα τρόπο δεν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά του.

Δεν είναι άγνωστο, πως η Τουρκία το έχει κανόνα να κάνει εξαγωγή των κρίσεων στο εσωτερικό της, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ώστε να τύχει υποστήριξης η κυβερνητική πολιτική.

Σ’ αυτήν την θέση βρίσκεται και σήμερα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά του. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων της Τουρκίας, συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Ερντογάν, είναι βέβαιο πως θα προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Το τουρκικό Σύνταγμα δίνει προθεσμία 45 ημερών.

Κι εδώ αρχίζουν τώρα τα δύσκολα, όπως λέμε. Ο κ. Ερντογάν είναι βέβαιο πως θα μεταχειριστεί κάθε αθέμιτο μέσο προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Ήδη, ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θεωρείται ο πρώτος στόχος, λόγω της εισόδου του κόμματός του στην Βουλή, που στέρησε από το κόμμα του κ. Ερντογάν την αυτοδυναμία και ίσως την επιδιωκόμενη επιθυμία των 2/3.

Ο κ. Ντεμιρτάς, δήλωσε εχθές ότι φοβάται «προβοκάτσια» εκ μέρους των υπηρεσιών του κράτους. Υπενθύμισε τις άπειρες προσπάθειες εκφοβισμού των ψηφοφόρων, που έφθασαν και μέχρι δολοφονιών. Αναμένει επομένως «προβοκατόρικες» κινήσεις με σκοπό την βλάβη του κόμματός του.

Πιθανόν είναι να στραφεί ο κ. Ερντογάν προς την Συρία, λόγω του ότι οι καταστάσεις εκεί θα του δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα, επειδή οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάσθηκαν να ανακαταλάβουν την Τελ Αμπιάντ, πόλη στα συροτουρκικά σύνορα (μισή-μισή). Σ’ αυτήν την περίπτωση, η ενδυνάμωση των Κούρδων θα δημιουργήσει άλλη μια αυτόνομη περιοχή στο πλευρό της Τουρκίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Ερτογάν εξ αρχής ήθελε να εισβάλει στη Συρία για δημιουργία μια «απόλεμης ζώνης» όπως έλεγε, στην πραγματικότητα βέβαια για να απωθήσει τους Κούρδους.

Όμως, η Τουρκία συνηθίζει να εξωτερικεύει κρίσεις προς την Ελλάδα, ως πιο εύκολη υπόθεση αφού πράττει χωρίς αντιδράσεις, γι’ αυτό και η ιστοσελίδα onalert, ειδικευόμενη σε στρατιωτικά θέμα, γράφει ότι στην Αθήνα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη αγωνία από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές! "Εντοπίζονται" στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η αγωνία που έχουν είναι αν, πότε και πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην γειτονική Τουρκία!

Διπλωμάτες και αξιωματικοί που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να αποφύγουν την σύγκριση μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στην Τουρκία. Τότε είχαμε καταλήξει στην κρίση των Ιμίων. Τώρα διανύουμε μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο που ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει.

Οι ομοιότητες μεταξύ 1996 και 2015 περιορίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και το κυριότερο με ποιες ισορροπίες θα σχηματιστεί. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει μεγάλη σχέση μ΄ εκείνη του 1996.

Τότε οι "παίκτες" του πολιτικού παιχνιδιού -Γιλμάζ, Τσιλέρ, Ερμπακάν- δεν είχαν το μέγεθος και την "αύρα" του κ. Ερντογάν. Ο οποίος βέβαια μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας νοιώθει για πρώτη φορά την "γεύση της ήττας". Τα σενάρια περί "εξαγωγής της εσωτερικής πολιτικής κρίσης" πολλές φορές τα έχουμε ακούσει, δεν έχουν επιβεβαιωθεί πάντοτε και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το καθεστώς Ερντογάν θα τα "αξιοποιήσει".

Οι έντονες ανησυχίες σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση υπερβολικές. Δεν στηρίζονται σε αόριστες εκτιμήσεις, αλλά σε πραγματικά γεγονότα, αριθμούς ακόμη και χάρτες πάνω στους οποίους έχουν αποτυπωθεί οι απίστευτες προκλήσεις των Τούρκων. Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε στο Αιγαίο, ήταν η απίστευτη ενέργεια των Τούρκων να στείλουν το πλοίο υποκλοπών του "Τσαντιρλί" μέσα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, την ίδια στιγμή που πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου έκαναν βολές με πραγματικά πυρά!

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιτελείς στο ΥΠΕΘΑ, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου που η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί για το εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελείς επισημαίνουν ότι οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο κάτι που μέχρι και το 2014 δεν είχαν τολμήσει.

Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μας πιάσουν στον ύπνο για να αποδείξουν μέσω μιας εντυπωσιακής πρόκλησης την "τουρκική ισχύ".

Ο Μακεδών