Skip to main content

Ανοικτή επιστολή των εργαζομένων της ΕΒΖ προς τον πρωθυπουργό

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΒΖ επισημαίνει ότι οι αρνητικές εξελίξεις εκθέτουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί στήριξη της εταιρείας.

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στέλνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, επισημαίνοντας ότι παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, η Εταιρεία οδηγείται σε κατάρρευση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Με  τίτλο «ποιοι σας εκθέτουν κύριε πρωθυπουργέ;», στην επιστολή τονίζονται οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των αγροτών και καταγγέλλεται μεθόδευση για να περιοριστεί η Εταιρεία στην εμπορία και μόνο. 

Η επιστολή των συνδικαλιστών της ΕΒΖ έχεις ως ακολούθως:

«Τον Νοέμβριο του 2017 κ. Πρωθυπουργέ από το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή ,ανακοινώσατε τη στήριξη και συνέχεια όλων των απαραίτητων ενεργειών ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχυθεί η λειτουργία της.

Οι υπουργοί  κ. Αποστόλου και κ. Χαρίτσης στο ίδιο μήκος κύματος διαβεβαίωναν καλλιεργητές , εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες για τη συνέχιση και βιωσιμότητα της εταιρείας.

Δυστυχώς κ. Πρωθυπουργέ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τελειώνει. Οι καλλιεργητές μέχρι και σήμερα είναι απλήρωτοι .Αυτό συνεπάγεται ότι για τη χρονιά που διανύουμε θα υπάρξουν ελάχιστες  καλλιεργούμενες εκτάσεις με συνέπεια την ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από τη Διοίκηση της εταιρείας απειλητικές επιστολές για διάφορες μορφές απασχόλησης και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά που προκύπτουν από τα συμφραζόμενα της Διοίκησης είναι ότι οδηγούμαστε στη λειτουργία ενός εργοστασίου ή και κανενός, με ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης έως και μηδενική.

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιοι είναι αυτοί που σας εκθέτουν; Η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Η πιστώτρια  Τράπεζα; Ξένα συμφέροντα; Αυτό που προκύπτει πάντως από τις τοποθετήσεις της νέας Διοίκησης της εταιρείας είναι, ότι δεν ταυτίζονται με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας.

Η πιστώτρια τράπεζα με τον τρόπο της εφαρμόζει το σχέδιο της. Συρρίκνωση της παραγωγής με οριστική κατάργησή της με μοναδική δραστηριότητα την εμπορία ζάχαρης ξένων οίκων.

Τι θα πράξει η κυβέρνηση κ. Πρωθυπουργέ ;»