Skip to main content

«Άνοιγμα» Ισραήλ σε Αραβία για την αντιμετώπιση του Ιράν

Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη με τα μετριοπαθή αραβικά κράτη και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε αντιστράτηγος.

Ο αρχηγός των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) δήλωσε σε διαδικτυακό αραβόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο να ανταλλάξει «πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών» με τη Σαουδική Αραβία, υπερθεματίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να αντιταχθούν στο Ιράν.

Ο αντιστράτηγος Γκάντι Έιζενκοτ δήλωσε στην εφημερίδα Elaph, η οποία ιδρύθηκε από Σαουδάραβα επιχειρηματία και εδρεύει στη Μ. Βρετανία, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο να επιτεθεί στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Αξιωματικός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το περιεχόμενο των δηλώσεων του Έιζενκοτ. Πρόσθεσε ότι η συνέντευξη διεξήχθη στο Τελ Αβίβ από ανταποκριτή του ιστοτόπου και ότι ήταν η πρώτη ενός εν ενεργεία αρχηγού ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε αραβικό μέσο ενημέρωσης από το 2005.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχουν πυροδοτήσει σενάρια και εικασίες ότι τα κοινά συμφέροντα μπορούν να ωθήσουν Σαουδική Αραβία και Ισραήλ να συνεργαστούν ενάντια στην κοινή απειλή, όπως την χαρακτηρίζουν, που εγείρει το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ έχει ανταλλάξει οποιαδήποτε πληροφορία με την Σαουδική Αραβία, ο αντιστράτηγος Έιζενκοτ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε πληροφορίες αν χρειαστεί. Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα μεταξύ μας».

«Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει η πιθανότητα μιας νέας διεθνούς συμμαχίας στην περιοχή και ένα μεγάλο στρατηγικό σχέδιο πρέπει να καταρτιστεί για να σταματήσουμε τον ιρανικό κίνδυνο», επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη με τα μετριοπαθή αραβικά κράτη και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε το Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι έφερε τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής αντιπαράθεσης μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.