Skip to main content

Άνοιγμα της Τουρκίας σε Ισραήλ, Ρωσία, Αίγυπτο και Συρία

Το νέο δόγμα της 'Αγκυρας για αύξηση του αριθμού των φίλων και μείωση του αριθμού των εχθρών επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Άνοιγμα προς Ισραήλ, Ρωσία, Αίγυπτο και Συρία έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους έντυπων μέσων της Τουρκίας. Επανέλαβε το νέο δόγμα της Άγκυρας για αύξηση του αριθμού των φίλων και μείωση του αριθμού των εχθρών, λέγοντας ότι η εχθρότητα ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να συνεχιστεί ες αεί.

Συγκεκριμένα για το Ισραήλ, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων. «Οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη καταλήξει, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος», είπε και ανέφερε ότι το κρίσιμο σημείο είναι το θέμα του τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, προσθέτοντας ότι οι διπλωμάτες της Τουρκίας επικεντρώνονται τώρα σε αυτό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τη Ρωσία ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι Μόσχα και Άγκυρα κάνουν αμοιβαία βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους. «Οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί. Ο Πρόεδρος μας έδειξε καλή θέληση, το ίδιο και η ρωσική πλευρά. Με την πάροδο του χρόνου τα προβλήματα θα λυθούν», ανέφερε.

Υποστήριξε ωστόσο ότι στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους η Άγκυρα είχε δίκιο επειδή υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αυτό είναι απαράδεκτο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η κατάσταση αυτή μπορεί να πληγώνει την Τουρκία αλλά πληγώνει επίσης και τη Ρωσία. Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μπορούν να εξομαλυνθούν. Ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στις παλιές μέρες , αλλά να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε δεν έχει αλλάξει η θέσης τους σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα και πως εξακολουθούν να πιστεύουν πως κάθε κίνηση ενάντια στη θέληση του λαού συνιστά πραξικόπημα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συνιστά εμπόδιο στις εμπορικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε, στέλλοντας το μήνυμα ότι επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεών τους και με την Αίγυπτο.

Σε σχέση με τη Συρία και το βόρειο Ιράκ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι κατά τις εκτιμήσεις της Άγκυρας γίνονται προσπάθειες δημιουργίας ενός διαδρόμου από το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία προς τη Μεσόγειο. Όπως είπε, η Τουρκία έχει ευαισθησία σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να επιτρέψει δημιουργία τετελεσμένων. «Εμείς δεν συνδιαλεγόμαστε με τις τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά με τον συνασπισμό των συμμαχικών δυνάμεων και με τις ΗΠΑ. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντική για εμάς», δήλωσε, τέλος.