Skip to main content

Ανοίγει ξανά η υπόθεση με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς»

Η απόφαση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των 586 πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος στη Σιθωνία προκαλεί αντιδράσεις.

Την υπόθεση με τις 586 πολυτελείς κατοικίες εντός του συγκροτήματος του «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που προκάλεσε τη μεγάλη κυβερνητική κρίση του 2004 και έγινε γνωστή ως «υπόθεση Πάχτα», ανακινεί μια απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Χαλκιδικής.

Έτσι κι αλλιώς άλλη μια πράξη του σίριαλ θα παιχτεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον επόμενο Απρίλιο, όμως η προ ημερών απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ έχει ήδη κινητοποιήσει όσους αντιδρούν στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανέγερση των πολυτελών κατοικιών σε μέρος της δασικής (όπως υποστηρίζουν) έκτασης των 17.630 στρεμμάτων του συγκροτήματος.

Η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ (σε έκτακτη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου 2015) να κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρίας «Πόρτο Καρράς Ανώνυμη Τουριστική Τεχνική Βιομηχανική Εταιρεία» και να ακυρώσει έτσι την απόφαση του προϊσταμένου του τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας Πολυγύρου (29 Απριλίου 2013), με την οποία ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 2010 για να αναγερθούν οι «οικίσκοι πολυτελείας κατοικιών με πισίνα και υπόγειο», προκαλεί αναταράξεις.

Το ΣΥΠΟΘΑ επισημαίνει ότι η έκταση στην οποία προτίθεται να χτίσει η εταιρία έχασε το δασικό χαρακτήρα της και μέρη της έχουν αποδοθεί σε αγροτική χρήση (με παλιότερες αποφάσεις του τοπικού δασαρχείου). Επίσης στην απόφαση τονίζεται ότι με έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βόρειας Ελλάδας, το 2013, σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα πληρότητας του φακέλου της οικοδομικής άδειας του 2010 και δε συντρέχουν λόγοι ανάκλησής της.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε οδηγήσει στην «καρατόμηση» (παραίτηση είχε χαρακτηριστεί επισήμως) του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Πάχτα, που είχε φέρει σχετική τροπολογία στη Βουλή, την οποία υπέγραφαν επτά βουλευτές, οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, παρότι οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι δε... γνώριζαν τι υπέγραψαν.

Οι προσπάθειες της εταιρίας να αποκτήσει την οικοδομική άδεια και να υλοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο πάντως συνεχίζονται, γι' αυτό εξάλλου και το 2010 εκδόθηκε οικοδομική άδεια, η οποία ανακλήθηκε τρία χρόνια μετά ως παράνομη, με παράλληλη παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος ενός υπαλλήλου της Πολεοδομίας Πολυγύρου και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Η δικάσιμος είναι για τον Απρίλιο του επόμενου έτους...


Στην απόφαση ήδη έχει αντιδράσει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Λάζαρος Τόσκας, ο οποίος κάνει λόγο για «σκάνδαλο» και για «οικοπεδοποίηση δασικής έκτασης» και τονίζει ότι η απόφαση δεν ευσταθεί νομικά. «Δεν μπορεί να ισχύει μια άδεια χωρίς να υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πολυγύρου και χωρίς βεβαίωση από τον ΕΟΤ για τουριστική εγκατάσταση», υπογραμμίζει.

Με ανακοίνωσή τη η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα παραθέτει σειρά ερωτημάτων για το ζήτημα: «Πώς είναι δυνατόν να ξεπηδήσει από το πουθενά ένας ολόκληρος οικισμός με το κόλπο της τάχα τουριστικής εγκατάστασης; Ποιος χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει κάτι τέτοιο; Δεν θα χρειαστεί υποδομές; Δεν θα παράγει λύματα, απορρίμματα; Δεν θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη; Δεν θα προκαλέσει αύξηση των κινδύνων πυρκαγιάς στα δάση; Πότε όλα αυτά ελέγχθηκαν, αξιολογήθηκαν και έγιναν αποδεκτά και από ποιους; Μήπως θα είναι τουριστική επένδυση; Όχι βέβαια, είναι γνωστό από την προηγούμενη φάσης του σκανδάλου ότι οι βίλες σχεδιαζόταν να ενοικιάζονται μακροχρόνια, ουσιαστικά δηλαδή θα πωλούνταν», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η Χαλκιδική. Ένας περίκλειστος οικισμός πλουσίων που θα αποκόψει όλη την περιοχή (μέχρι και τον επαρχιακό δρόμο είχαν προτείνει να μετατοπίσουν για να μην ενοχλούνται οι ένοικοι) και στον οποίο θα εργάζονται μόνο ευέλικτοι μαθητευόμενοι για ένα κομμάτι ψωμί. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα θα φέρει στο φως όλες τις διαχρονικές μεθοδεύσεις τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων και των πολιτικών τους προστατών από τη χούντα μέχρι τις μνημονιακές κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και θα αποτρέψει μαζί με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που έχουν δείξει πως ξέρουν να υπερασπίζονται τον τόπο τους και αυτή την προσπάθεια καταστροφής και υφαρπαγής του φυσικού πλούτου του τόπου».