Skip to main content

Ανοίγει τις πύλες της η μεγάλη γιορτή βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα συμμετάσχουν και 30 σημαντικοί και γνωστοί ξένοι συγγραφείς. Άνοιγμα της διοργάνωσης στις Τέχνες.

Τον «Διάλογο ανάμεσα στο βιβλίο και τις Τέχνες» εγκαινιάζει  η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 11 Μαΐου, έχοντας σαν κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν στις 8 μ.μ. από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Η Έκθεση, την οποία κατόρθωσε να κρατήσει η Θεσσαλονίκη στα δύο δύσκολα προηγούμενα χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων, φέτος, με την υποστήριξη της ΔΕΘ- Helexpo, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και επιχειρηματικών φορέων, κάνει ένα νέο ξεκίνημα και μάλιστα εντυπωσιακό, τόσο σε ότι αφορά αριθμούς, όσο και μείγμα παράλληλων εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά Βιβλίο και Τέχνες.

Η 14η Δ.Ε.Β.Θ, που θα πραγματοποιηθεί 11-14 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ- Helexpo, φέτος είναι γίνεται πιο…διεθνής, καθώς 30 και πλέον σημαντικοί ξένοι συγγραφείς έρχονται για την Έκθεση στη Θεσσαλονίκη ενώ για πρώτη φορά η διοργάνωση φιλοξενεί εκδοτικούς οίκους όπως και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φετινής Έκθεσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, έδωσε τους εντυπωσιακούς αριθμούς της διοργάνωσης. Η 14η Δ.Ε.Β.Θ. συγκεντρώνει πάνω από 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικοί ενώ στις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν 430 εκδηλώσεις ( σ.σ. πέρυσι έγιναν 278), που θα περιλαμβάνουν από παρουσιάσεις βιβλίων και λογοτεχνικές συναντήσεις, μέχρι θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια και προβολές ταινιών, με περισσότερους από 700 Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Το μέλος δ.σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθ. Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στις μεγάλες θεματικές ενότητες της Έκθεσης, που συνδέονται με τους τρεις σταθερούς άξονες πάνω στους οποίους, κάθε χρόνο, αναπτύσσεται η θεματολογία της Δ.Ε.Β.Θ.

Έτσι, πάνω στον άξονα «χρόνος», κινούνται τα θεματικά αφιερώματα για τα «60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη» και τα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση».  Στο άξονα «τόπος» κινείται βεβαίως το κεντρικό αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και το «Συναντήσεις στους δρόμους του Μεταξιού της 14ης Δ.Ε.Β.Θ.», που δένει με την ελληνο- κινεζική προσέγγιση όπως και με την Κίνα τιμώμενη χώρα στην 82η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Μία άλλη θεματική ενότητα που θα προσεγγισθεί ιστορικά αλλά και μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, είναι το Προσφυγικό Ζήτημα με άξονα το «Μοιραζόμαστε Βιβλία- Μοιραζόμαστε Πατρίδες».

Τέλος, στο θεματικό άξονα «σχέσεις», εντάσσεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης που για δεύτερη φορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δ.Ε.Β.Θ.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που στήριξε και στηρίζει την Δ.Ε.Β.Θ., η Έκθεση Βιβλίου είναι ακόμη ένα γεγονός που βγάζει την πόλη από την εσωστρέφεια και το οποίο φέτος γίνεται ακόμη σημαντικότερο γιατί συνδέει το βιβλίο με τις τέχνες, τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου.

Στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της 14ης Δ.Ε.Β.Θ. στάθηκε ο υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης της Έκθεσης κ. Μανώλης Πιμπλής, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων θα γίνει προσπάθεια μίξης ελληνικών και ξένων συμμετοχών, όπως και της δημιουργίας ενός δικτύου επαφών ανάμεσα σε Έλληνες εκδότες και τον εκδοτικό κόσμο του εξωτερικού.

Την 14η Δ.Ε.Β.Θ. υποστηρίζει χορηγικά και η Αττικό Μετρό Α.Ε. (όπως επίσης τα ΕΛΠΕ και ο ΑΚΤΩΡ), η οποία την Πέμπτη 11 του μηνός, στις 7μ.μ. και μία ώρα πριν τα επίσημα εγκαίνια, διοργανώνει την εκδήλωση «Μετρό και πολιτισμός: Τα υπόγεια ρεύματα μιας πόλης».  Όπως είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθ. Γ. Μυλόπουλος, σκοπός της εκδήλωσης είναι να καταδειχθεί ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης του πολιτισμού με την τεχνολογία, όπως συγκεκριμένα θα γίνει στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία» του Μετρό.

Ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής είπε ότι η Δ.Ε.Β.Θ. κρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την δύσκολη διετία 2015-2016, με τη συνεργασία των φορέων που την στήριξαν και τη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Αυτοί οι φορείς «έκαναν μία δυνατή ομάδα», η οποία, τώρα που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την ερχόμενη τριετία, θα αναπτύξει στις επόμενες διοργανώσεις, ακόμη περισσότερο τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της Έκθεσης, που έχει κάνει πρωτεύουσα του Βιβλίου στην Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη.