Skip to main content

Ανοίγει την Πέμπτη η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μετά από τιτάνια προσπάθεια και αφού την τελευταία στιγμή χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ, διασώθηκε ο διεθνής πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης.

Μετά από τιτάνιες προσπάθειες όλα είναι έτοιμα για να εγκαίνια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη, 12 Μαΐου, στις 7 μμ και στο περίπτερο '15' του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.

Το πώς οργανώθηκε η φετινή έκθεση, όταν μέχρι πριν ενάμισι μήνα ήταν κυριολεκτικώς στον αέρα η χρηματοδότηση και πραγματοποίησή της, αποτελεί ένα πραγματικό άθλο. Όμως τα συγχαρητήρια δεν αρκούν για την ομαλή συνέχιση και εξέλιξη ενός θεσμού, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, το είπε πολύ καθαρά όταν δήλωσε ότι "θα πρέπει να σταματήσουν οι αντιδράσεις από πλευράς Κέντρου, οι υπόγειες αντιδράσεις από πλευράς ιδιωτικών φορέων(σ.σ εκδοτικών οίκων κυρίως), που θέλουν τη μεταφορά της Έκθεσης της Αθήνα".

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την 13η ΔΕΒΘ, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπει μπροστά για να αυτονομηθεί η Έκθεση "να γίνει ένα κανονικό παιδί της Θεσσαλονίκης και όχι ένα εξαρτημένο παιδί από το Κέντρο. «Η Έκθεση, θα πρέπει να ξεφύγει από την απόλυτη κηδεμονία του Κέντρου", πρόσθεσε ο δήμαρχος προσθέτοντας την άποψη ότι" ο πολιτισμός, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας, θα πρέπει να μπορεί να παράγει και πλούτο".

Για να ξεπεράσει τα χρηματοδοτικά και οργανωτικά της ζητήματα, η Έκθεση Βιβλίου, θα πρέπει να εντάσσεται έγκαιρα στον προϋπολογισμό του υπ. Πολιτισμού σαν ένας από τους σταθερούς θεσμούς του χώρου.

Για τη ΔΕΘ - Helexpo, που φιλοξενεί και υποστηρίζει τη διοργάνωση, η Έκθεση(12- 15 Μαΐου) που έχει ως τιμώμενη χώρα τη Ρωσία, αποτελεί τα προεόρτια της εθνικής συμμετοχής της Ρωσίας στην Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας και το πολυσχιδές πρόγραμμα του έτους Ελλάδα- Ρωσία 2016.

Ο αναπλ. γενικός διευθυντής της ΔΕΘ - Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής τόνισε το γεγονός ότι η διοργάνωση υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μίας έκθεσης βιβλίου καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολιτιστικό πολυγεγονός που συνδυάζει τις τέχνες του λόγου με τις εικαστικές και τη μουσική.

Πιο αναλυτικά στους άξονες και το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε ο αναπλ. καθηγητής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και μέλος δ.σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος μίλησε για "τιτάνια προσπάθεια" διατήρησης του θεσμού, με την έστω, την τελευταία στιγμή, χρηματοδότησή του από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε απίστευτα στενά χρονικά περιθώρια, διοργανώθηκε μία μεγάλη έκθεση στην οποία συνολικά θα μετέχουν 300 εκδότες, 214 Έλληνες και πλέον των 80 ξένοι από 20 χώρες. Στο τετραήμερο της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 184 εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν 500 ομιλητές διαφόρων ιδιοτήτων και ειδικοτήτων. Εκτιμάται ότι κατά την Πέμπτη και Παρασκευή, την Έκθεση θα επισκεφθούν έως και 1.000 μαθητές σχολείων.

Ο κ. Παπαναστασίου, στάθηκε στα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση: Τη διαχρονικότητα που εκφράζεται με τα αφιερώματα στο "έτος Αριστοτέλη", τη διατοπικότητα που εκφράζεται με το ειδικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες και, στις σχέσεις των λαών, που εκφράζεται με την επιλογή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου δήλωσε πως με τη διοργάνωση αυτή αποδεικνύεται ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να φέρνει σε πέρας μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ, όπως συμβαίνει με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τώρα, με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Σε ότι αφορά στο θεματικό αφιέρωμα της 13ης Έκθεσης "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", η κ. Χρυσίδου είπε ότι ο Δήμος, έχει εντάξει στις διάφορες πολιτικές του, είτε αφορούν εκπαίδευση, κοινωνική προσφορά και πολιτισμό. Στο κεντρικό περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Έκθεση θα υπάρχει το λογοτεχνικό- φωτογραφικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες, όπως και η εικαστική παρέμβαση του Μάριο Teriade Ελευθεριάδη με τίτλο "Μια θέση για τον Ξένο".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Χρυσίδου και στο ειδικό αφιέρωμα που διοργανώνει ο Δήμος στον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, για τα 20 χρόνια από το θάνατό του.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Ρωσικής Αποστολής Elena Sartori, μιλώντας στην ελληνική υποστήριξε ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αν και μακρόχρονη, πρέπει να τροφοδοτείται από ανάλογες διοργανώσεις, όπως η συγκεκριμένη ρωσική συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου αλλά και οι πολλές διοργανώσεις που έχουν ενταχθεί στο έτος Ελλάδας- Ρωσίας.

Η 13 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στα περίπτερα 8, 13 και 15 του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.

Σταχυολογώντας ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος, σημειώνoνται:

-H ρωσική συμμετοχή και στο πλαίσιο αυτής η γνωριμία με Ρώσους λογοτέχνες, οι προβολές ταινιών και η γνωριμία με τρεις Ρώσους σκηνοθέτες, η ανάδειξη μουσειακών θησαυρών της Ρωσίας αλλά και αφιέρωμα στο Άγιο Όρος

-Το μεγάλο θεματικό αφιέρωμα "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", που στηρίχθηκε στη συνεργασία πολλών φορέων.

-Το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.

-Το Φεστιβάλ Μετάφρασης.

-Η έκθεση "Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη".