Skip to main content

Ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται όλα τα παιδικά εμβόλια σε μία δόση

Η νέα μέθοδος, που αποθηκεύει τα διαφορετικά εμβόλια σε ξεχωριστές μικροσκοπικές κάψουλες στο ίδιο ενέσιμο διάλυμα, δοκιμάσθηκε ήδη σε πειραματόζωα.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που τελικά μπορεί να καταστήσει εφικτό στο μέλλον όλα μαζί τα παιδικά εμβόλια να χορηγούνται με μία και μοναδική δόση εμβολιασμού.

Η νέα μέθοδος, που αποθηκεύει τα διαφορετικά εμβόλια σε ξεχωριστές μικροσκοπικές κάψουλες στο ίδιο ενέσιμο διάλυμα, δοκιμάσθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια). Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μιπλ και Μελίντα Γκέιτς.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στη νέα μέθοδο, οι παιδικοί εμβολιασμοί θα γίνουν πιο εύκολοι, καθώς είναι γνωστό ότι συχνά τα παιδιά -αλλά και οι γονείς- αντιδρούν σε αυτούς.

Οι μικροκάψουλες από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό (PLGA), που περιέχουν τα διαφορετικά εμβόλια και οι οποίες εισάγονται στο σώμα ταυτόχρονα, είναι προγραμματισμένες να απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους στα επιθυμητά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το κάθε εμβόλιο, π.χ. μετά από εννέα, 20 ή 40 μέρες.