Skip to main content

Ανοιχτή Πόλη: Εκτός ελέγχου τα τραπεζοκαθίσματα στη Θεσσαλονίκη

Η Ανοιχτή Πόλη εγκαλεί τον δήμο Θεσσαλονίκης για «ολιγωρία που επιδεικνύει στην επιβολή προστίμων» και καταδικάζει την κατάληψη δημόσιου χώρου

Συνάντηση με τον Συμπαραστάτη του Δημότη, Απόστολο Αγγελόπουλο, είχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και στελέχη της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» για το μείζον ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο κ. Αγγελόπουλος τους  ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο της ειδικής πρότασης που κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, όσον αφορά την αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα.

Με ανακοίνωσή της η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη τονίζει:

Καταδικάζει απερίφραστα την οποιαδήποτε αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου προς όφελος ιδιωτών, πρακτική κατάφορα αντιδημοκρατική, που παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα (αρ. 5).

Εγκαλεί το Δήμο για την ολιγωρία που επιδεικνύει στην επιβολή προστίμων και την εξεύρεση λύσεων στην αντιμετώπιση του θέματος. Προτείνεται η συστηματική τήρηση  μητρώου υπότροπων επιχειρήσεων και  ο συντονισμός  μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων, ο οποίος μέχρι σήμερα και εκ του αποτελέσματος δεν προκύπτει ότι υφίσταται.

Καταγγέλλει  την συστηματική τακτική μείωσης των προστίμων από τις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών, καθόσον αυτή η πρακτική  ακυρώνει  τον προληπτικό και όχι μόνο τιμωρητικό  χαρακτήρα των προβλεπόμενων διοικητικών ποινών και έχει ως αποτέλεσμα την συστηματική παραβίαση των σχετικών κάθε φορά διατάξεων.

Προτείνει την άμεση συνεννόηση και συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας – Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης με σκοπό την κατάρτιση συγκεκριμένου, εφαρμόσιμου σχεδίου αντιμετώπισης της παραβατικότητας, και την έκδοση  κοινού ανακοινωθέντος  που θα θέτει το θέμα, ως μείζον ζήτημα δημοκρατίας και τάξης στην πόλη.