Skip to main content

Ανοιχτή η επιστροφή για τα αναδρομικά 800.000 συνταξιούχων

Ποια τα τελικά ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ανάλογα με το αν έχουν παράνομη μείωση στην κύρια ή και στην επικουρική τους σύνταξη,

Μισό "ναι" λέει ο ΕΦΚΑ στα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται μετά την 1/6/2016 στα ποσά κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" συνταξιούχος έλαβε την πρώτη απάντηση από τον ΕΦΚΑ στις 8 Μαρτίου 2018 για τις παράνομες μειώσεις. Η αρμόδια υπηρεσία λέει ότι το αίτημα αφορά σε επανυπολογισμό των περικοπών του ν. 4093 με βάση το νέο και μικρότερο άθροισμα από κύρια και επικουρική και ενημερώνει ότι "σε απάντηση της αιτήσεώς σας, σας γνωρίζουμε ότι αναμένονται οδηγίες για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος".

Η ουσία είναι στην παράγραφο που εμμέσως δείχνει ότι υφίσταται θέμα επιστροφών, καθώς αναφέρεται ότι: "επειδή το ζήτημα συνδέεται με τις μηχανογραφικές εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ και προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών, αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει ενιαία και συνολική διαχείριση του θέματος. Εν αναμονή απάντησης, θα πρέπει να ενημερώνονται απευθείας οι συνταξιούχοι που υποβάλουν σχετική αίτηση".

Αν υπήρχε οποιοδήποτε θέμα περί μη επιστροφής αναδρομικών, τα ταμεία θα έβγαζαν εξαρχής αρνητική απάντηση, όπως κάνουν σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Η μη απόρριψη σημαίνει αποδοχή του αιτήματος και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή των χρημάτων σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που έχουν παράνομη μείωση είτε στην κύρια σύνταξη με το ν. 4093 είτε στην επικουρική με το ν. 3986.

Πλέον το υπουργείο Εργασίας αλλά και συνολικά η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποφύγουν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις, λέει το δημοσίευμα.

Ακόμη και αν "βάζουν" μπροστά την τρόικα, όπως έκανε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας με δηλώσεις της ότι "δεν μπορούν να δοθούν αναδρομικά αν δεν συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί έχει να κάνει με τον ειδικό λογαριασμό ΑΚΑΓΕ των επικουρικών", αυτό δεν σημαίνει τίποτε γιατί εδώ δεν πρόκειται για διανομή επιδομάτων και μερισμάτων από τα… πλεονάσματα του προϋπολογισμού, ώστε να χρειαστεί άδεια της τρόικας. Αντιθέτως, πρόκειται για πρόσθετες μειώσεις που επιβλήθηκαν σκόπιμα στις συντάξεις, πέραν των ποσοστών περικοπής κύριων και επικουρικών που προβλέπουν οι δυο νόμοι (4093 και 3986). Αυτές τις μειώσεις με… καπέλο ούτε τις ζήτησαν ούτε τις έθεσαν ποτέ οι δανειστές.

Τι ποσά φέρνουν τα αναδρομικά για κύριες και επικουρικές

Τα τελικά ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ανάλογα με το αν έχουν παράνομη μείωση στην κύρια ή και στην επικουρική τους σύνταξη, είναι:

1. Από 192 ευρώ ως 954 ευρώ από την επιστροφή παράνομων κρατήσεων του νόμου 3986/2011 στα ποσά των επικουρικών συντάξεων που ήταν (μικτά) πάνω από 300 ευρώ.

2. Από 861 ως και 1.880 ευρώ από την επιστροφή των παράνομων μειώσεων που διαπιστώνονται σε κύριες συντάξεις από τη λάθος εφαρμογή των περικοπών του νόμου 4093/2012 στο άθροισμα συντάξεων που είναι πάνω από 1.000 ευρώ για το Δημόσιο ή πάνω από 1.300 ευρώ για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Εξετάζονται ήδη δυο σενάρια επιστροφής στο υπουργείο Εργασίας:

-Είτε με εφάπαξ πληρωμή μετά τον Ιούνιο, που είναι το επικρατέστερο.

- Είτε με 12μηνη καταβολή και συμψηφιστικά με τις νομοθετημένες περικοπές συντάξεων ως 18% από την 1/1/2019.

Το κόστος των αναδρομικών έχει υπολογιστεί μέχρι τώρα (21 μήνες αφότου υφίσταται η παράνομη μείωση) σε 57 εκατ. ευρώ μόνο για τις επιστροφές στις επικουρικές. Κάθε μήνα προστίθενται άλλα 3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν δοθούν μετά τον Ιούνιο, θα προσεγγίζουν τα 67 εκατ. ευρώ.

Για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή πάνω από 110 εκατ. ευρώ, μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι και εδώ για κάθε μήνα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει.