Skip to main content

Άγγελος Συρίγος: Η Τουρκία θέλει τα κοιτάσματα «Καλυψώ» στην Κύπρο

«Οι αντιδράσεις αυτές σχετίζονται με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6, στη θέση Καλυψώ» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία, από την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους, διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ως προς την ανανέωση (μέχρι τις 10 Μαρτίου) της τουρκικής Navtex, ο κ. Συρίγος είπε πως «ήταν αναμενόμενο», διότι, όπως εξήγησε, «το ερευνητικό πλοίο (Saipem 12000) της ιταλικής ΕΝΙ, το οποίο επρόκειτο να προχωρήσει στο συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν υποχρεωμένο σε λίγες μέρες να αναχωρήσει για άλλη περιοχή, όπου είχε δεσμευτεί να προχωρήσει εκεί σε έρευνες».

«Οι αντιδράσεις όλες αυτές σχετίζονται ακριβώς με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6, στη θέση Καλυψώ. Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να αποτρέψει τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών ή την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καλυψώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

«Η Τουρκία, από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Καλυψώ, έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους», είπε ο κ. Συρίγος, επισημαίνοντας πως είναι άμεσα συνδεδεμένα το περιστατικό της παρενόχλησης του πλωτού γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ (Saipem 12000) από τουρκικά πολεμικά πλοία που του απαγόρευσαν την πρόσβαση στο τεμάχιο 3 και το περιστατικό έξω από τα Ίμια, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας.

«Πήγαν να εμβολίσουν το πλοίο Γαύδος», σημείωσε, τονίζοντας πως «το έκανε αποκλειστικώς (σ.σ. η Τουρκία) και μόνο για να περάσει ένα μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».

Ερωτηθείς αν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα υπάρξει κάποιο μήνυμα, που θα είναι σε θέση να κάμψει την Τουρκία, ο κ. Συρίγος απάντησε:

«Για την Τουρκία η όλη εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή για να καμφθεί από κάποια δήλωση. Ο μόνος τρόπος είναι να δει ότι από την άλλη μεριά θα μπορέσουν να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις».

Υπενθύμισε δε, ότι «όταν το 2011 η Τουρκία είχε πάει να κάνει κάτι αντίστοιχο γύρω από το κοίτασμα Αφροδίτη, που το έψαχνε μία ισραηλινή εταιρεία, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πετάξει από την μία άκρη της Κύπρου έως την άλλη, περνώντας ένα μήνυμα.

Η Τουρκία έχει περάσει σε μία φάση, στην οποία απλώς δηλώσεις -τις οποίες συνηθίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία απολύτως αντίδραση».