Skip to main content

Χαλκιδική: Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία, αύξηση στις προκρατήσεις

Mεγάλα projects σε νέα ξενοδοχεία, επεκτάσεις και ανακαινίσεις μονάδων. Αυξημένες οι κρατήσεις κατά 15% στην περίοδο του early booking.

Η τουριστική Χαλκιδική έχει σοβαρή επενδυτική προοπτική ενώ φέτος, ευνοημένη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, από τα γεγονότα κυρίως στην Τουρκία, καταγράφει αύξηση 15% στις προκρατήσεις, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής αλλά και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, στα 50 εκατ. ευρώ των επενδύσεων που πραγματοποιεί στην χερσόνησο ο όμιλος ΙΚΟS/SANI, και στα επιπλέον 35 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει στο Ξηροποτάμι σχήμα υπό την Cronwell, θα προστεθούν δύο ακόμη σημαντικά επενδυτικά projects σε ξενοδοχειακές μονάδες σε Ιερισσό και Άγιο Μάμα.

Πιο συγκεκριμένα, μελετάται νέα μεγάλη 5αστερη ξενοδοχειακή μονάδα στoν Άγιο Μάμα και στην περιοχή που είναι το ξενοδοχείο "Portes", την οποία πάντως δεν σχεδιάζουν Ρώσοι επενδυτές. Επίσης, βουλγαρική εταιρεία, το 2018 θα προχωρήσει στην ανακαίνιση και αναβάθμιση του άλλοτε ξενοδοχείου "Άθως" στην Ιερισσό. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν επί δεκαετία κλειστό.

Η φετινή σεζόν, όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ καλή και για την Χαλκιδική. Με βάση τις μέχρι σήμερα κρατήσεις, που είναι αυξημένες κατά 15%, τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής έχουν μέση πληρότητα για όλη την σεζόν (από 10 Μαΐου έως 10 Οκτωβρίου) της τάξης του 60%, όταν πέρυσι τέτοια εποχή η μέση πληρότητα ήταν 40%-45%.

Αυτή η αύξηση στο early booking(δηλαδή ως τις 30/4) μπορεί να συνεπάγεται χαμηλότερες τιμές ως και 20%, σε σχέση με τις "κανονικές" τιμές, όμως από την άλλη πλευρά εξασφαλίζει μία πολύ χρήσιμη ρευστότητα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οι δυνατές τουριστικές αγορές

Για φέτος και για την Χαλκιδική, καταγράφεται επαναφορά των δύο μεγάλων αγορών για την περιοχή, της βρετανικής και της γερμανικής, ενώ Γερμανοί tour operators, τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, συζητούν συμβόλαια για το καλοκαίρι του 2018.

Από τις νέες αγορές, καλά πηγαίνουν η Ολλανδία και το Βέλγιο, ανεβάζοντας τις αναμενόμενες αφίξεις στις 10.000- 12.000 η κάθε μία, όταν προηγούμενες χρονιές έδιναν περί τις 2.000 αφίξεις έκαστη.

Επίσης, καλά πηγαίνει η ρωσική αγορά, με υψηλά early bookings. Η Ρωσία που το 2016 είχε δώσει στη Χαλκιδική 75.000 αφίξεις, φέτος θα έχει ενισχυμένη παρουσία λόγω της βίζας πολλαπλών χρήσεων, την οποία αξιοποιούν Ρώσοι και έρχονται στην Ελλάδα από τον Μάιο αλλά και μέσα στο χειμώνα. Μάλιστα ο κ. Τάσιος πρότεινε, ανάλογα με το πόσο πυκνή είναι η χρήση της συγκεκριμένης βίζας, μετά την διετία, να ανανεώνεται από τις ελληνικές αρχές.

Σε αυτό το "μπουκέτο" ξένων επισκεπτών, δειλά - δειλά αρχίζει να κινείται περισσότερο η ιταλική αγορά η οποία όμως συνηθίζει να κάνει κρατήσεις πιο αργά.

Τέλος, όπως πάντοτε, πολύ σημαντική θα είναι και φέτος για την Χαλκιδική η βαλκανική αγορά, που επιλέγει την οδική μετακίνηση. Πιο συγκεκριμένα αύξηση στις αφίξεις αναμένεται από την Ρουμανία και ακολουθούν, Σερβία, Βουλγαρία και Σκόπια. Σχετικά με την Τουρκία, που είχε δείξει δυναμική τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι φορείς της Χαλκιδικής περιμένουν, λόγω των γεγονότων στη γειτονική χώρα, να δουν πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, ενώ έχουν εστιάσει την προβολή της χερσονήσου στην Τουρκία και δη στις περιοχές της Ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την περίοδο του Πάσχα- φέτος συμπίπτει το Πάσχα των ορθοδόξων με των καθολικών- θα ανοίξουν ορισμένες, περίπου 10, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και θα προσφερθούν 7.000 κλίνες, ενώ θα λειτουργήσουν και μικρές μονάδες στην ορεινή Χαλκιδική. Οι πληρότητες για την περίοδο του Πάσχα είναι στο 60%.

Σε "ισορροπία τρόμου" ο ελληνικός τουρισμός

Σχολιάζοντας ευρύτερα τα ζητήματα του τουριστικού κλάδου, ο κ. Τάσιος δήλωσε ότι θα πρέπει τάχιστα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, γιατί ο τουρισμός βρίσκεται πάνω σε μία "ισορροπία τρόμου" και παρουσιάζει την ανάπτυξη που γνωρίζει, επειδή η Τουρκία έχει τα γνωστά προβλήματα που μείωσαν δραματικά την τουριστική κίνηση σε αυτήν.

"Αν δεν είχε η Τουρκία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εμείς, τα ξενοδοχεία μας, θα είμασταν άδειοι. Πρέπει να καταργηθεί ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, που επιβάλλεται από το 2018. Είναι μεγάλη η επιβάρυνση ανά ημερήσια χρήση δωματίου, από 1,5ευρώ για τα 3αστερα μέχρι 4 ευρώ για τα 5αστερα. Αυτά τα ποσά δεν δέχονται να τα απορροφήσουν οι tour operators, δεν μπορούμε να τα σηκώσουμε οι ξενοδόχοι, οπότε αναζητούμε το πως θα τα χρεώνουμε επιπλέον στους τουρίστες", τόνισε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας:

"Στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό ζητήσαμε την κατάργηση του φόρου διαμονής ή έστω την επιβολή του μόνο στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να σκέπτεται το δεύτερο σενάριο αλλά θα απαντήσει σχετικά στο τέλος της χρονιάς και προφανώς ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη".