Skip to main content

Αναιρούνται οι αθωωτικές αποφάσεις για Σαββαΐδου και Χαρδούβελη

Η εισαγγελέας του ΑΠ έκρινε ότι υπάρχει νομικό σφάλμα στο βούλευμα που απαλλάσσει την πρώην ΓΓ Εσόδων από την κατηγορία για απόπειρα απιστίας

Αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ότι υπάρχει νομικό σφάλμα στο βούλευμα.

Η κ. Σαββαϊδου αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς με απόφασή της φέρεται να «πάγωσε» μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET.

Μετά την άσκηση αναίρεσης από την κ. Δημητρίου η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την άσκηση ή μη αναίρεσης κατά του βουλεύματος.

Αναίρεση και στην αθώωση Χαρδούβελη

Παράλληλα, η Εισαγγελία του ΑΠ άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που βρέθηκε κατηγορούμενος για παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες», κρίνοντας ότι η απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αφορούσε τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Στην απολογία του ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» και πως την υπέβαλε κανονικά μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν τελικά θα αναιρεθεί ή όχι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.