Skip to main content

Αναίρεση Αρείου Πάγου κατά της απόφασης για αναβολή της δίκης Ψυχάρη

Ο Σταύρος Ψυχάρης κατηγορείται για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Ι΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για τον επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, κατόπιν ένστασης των συνηγόρων του.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.

Η κ. Δημητρίου έκρινε ότι η «ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφερθεί ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρει τη μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.» Τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου θα εισαχθεί η αναίρεση της κ. Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Ψυχάρης σε δίκη, κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, που τόνιζαν ότι στο περιεχόμενό του δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο επικεφαλής του ΔΟΛ τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, από αμέλεια ή από δόλο. Έτσι, η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να προσδιοριστεί η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Ο κ. Ψυχάρης κατηγορείται για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.