Skip to main content

Ανεπάρκειες στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης «βλέπει» ο Τρισέ

Για ανεπάρκειες σε σχέση με τη δραστηριότητα των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Για ανεπάρκειες σε σχέση με τη δραστηριότητα των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτησή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «τα όργανα της ΕΕ και η ΕΚΤ έδωσαν σημαντική ώθηση στο κύρος και στα κέρδη αυτών των εταιρειών, αφού με θεσμικό τρόπο αναγνώρισαν τις αξιολογήσεις τους ακόμα και για τις οικονομίες των κρατών- μελών», ζητώντας να πάψουν «οι οίκοι αξιολόγησης, που αποδείχτηκαν απολύτως αναξιόπιστοι στην οικονομική κρίση και οι οποίοι συμμετέχουν στο όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού Νότου, να είναι οι επίσημοι κριτές και αξιολογητές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην απάντησή του, ο κ. Τρισέ αναγνωρίζει μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα μετά την εκδήλωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο του 2007 κατέδειξαν ότι υπήρξαν ανεπάρκειες σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους των εν λόγω οργανισμών».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις δεν είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές κατά την τιμολόγηση των χρεογράφων». Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, κι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως «οι διαφορές ρευστότητας στις δευτερογενείς αγορές για ομόλογα που εκδίδονται από συγκεκριμένες κυβερνήσεις ή οι διαφορετικές αντιλήψεις των επενδυτών ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο που παρουσιάζουν μεμονωμένες χώρες».