Skip to main content

Ανδρουλάκης: Κυβερνητική συνεργασία μόνο με προγραμματική συμφωνία

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Voria.gr. Τι λέει για το νέο φορέα, το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, την εσωτερική δημοκρατία

Τις απόψεις του σχετικά με το νέο φορέα της κεντροαριστεράς εξέφρασε στη Voria.gr ο υποψήφιος για την ηγεσία του, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ως νέος σε ηλικία ότι αυτό δεν μπορεί από μόνο του να είναι κριτήριο επιλογής, αναφέροντας ως «ζωντανό –αρνητικό- παράδειγμα» τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, ο ίδιος βλέπει τον νέο φορέα πολιτικά να κινείται από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο. Κάνει λόγο για μια παράταξη ζωντανή μεν στην κοινωνία, αλλά χωρίς αποτύπωμα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

«Κυβερνητική συνεργασία χωρίς προηγούμενη προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα θέσεων εξουσίας αλλά η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

1) Κύριε Ανδρουλάκη, είστε νέος άνθρωπος και παρότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα στην «κούρσα» για την ηγεσία του νέου φορέα, μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί και μειονέκτημα, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης –για μια τέτοια θέση- εμπειρίας. Γιατί κάποιος να επιλέξει τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Η ηλικία δεν μπορεί να είναι κριτήριο από μόνη της. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να είναι νέος αλλά οι ιδέες του να ανήκουν σε άλλες εποχές και να ταυτίζονται μάλιστα με πρακτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει όμως να πάμε και στο άλλο άκρο: να δαιμονοποιείται η εμπειρία ή να απαξιώνονται εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν τη συμμετοχή στα κοινά.

Σε κάθε χρονική συγκυρία πρέπει να βλέπουμε ποιο είναι το ζητούμενο και ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κοινωνικό αίτημα για την ανανέωση της πολιτικής σε επίπεδο ιδεών, θεσμικής συγκρότησης και ήθους. Ανανέωση σημαίνει πάνω από όλα συγχρονισμός και ευθυγράμμιση του πολιτικού συστήματος με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. Ανεξαρτήτως ηλικίας, νέα πρόσωπα στην Πολιτική είναι εκείνα που προκύπτουν από τις νέες κοινωνικές δυναμικές που αναπτύσσονται σήμερα στην ελληνική κοινωνία, εκείνα που εκπροσωπούν τους αληθινά αδύναμους και περιθωριοποιημένους αλλά και εκείνους που πράγματι αγωνίζονται και δημιουργούν στη σημερινή στάσιμη Ελλάδα.

2) Εσείς πού τοποθετείτε τον νέο φορέα; Είναι φορέας του κέντρου ή της κεντροαριστεράς; Ο όρος κεντροδεξιά να φανταστώ αποφεύγεται επειδή τον χρησιμοποιεί η ΝΔ. Όμως κάποιοι συνυποψήφιοί σας χαρακτηρίζονται (από τρίτους) κεντροδεξιοί.

Πρόθεση μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης, αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ιστορικό και κοινωνικό της εύρος. Αυτή η παράταξη υπάρχει σήμερα, είναι ζωντανή στη κοινωνία αλλά δεν αποτυπώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η παράταξη βρίσκεται σήμερα στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που βιώνουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, στα μεσαία στρώματα που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και στον κόσμο της αγροτιάς που ζει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η πρόκληση για τον νέο φορέα είναι να γίνει ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της παράταξης.

3) Τι χαρακτήρα πρέπει να έχει ο νέος φορέας και γιατί θα είναι καλύτερος ή πιο ελκυστικός για τους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ελιά, το Ποτάμι κτλ.;

Το αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα είναι ισχυρό στους ψηφοφόρους του χώρου μας. Η παράταξη πρέπει να υιοθετήσει ένα σύγχρονο, και προοδευτικό πρόγραμμα, μια χρήσιμη πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Οφείλει, επίσης, να λειτουργήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις εσωτερικής δημοκρατίας. Το νέο κόμμα και οι ιδέες του πρέπει να μην ακολουθούν το μοντέλο των αρχηγικών κομμάτων του παρελθόντος με τη δημαγωγική κουλτούρα και τις πελατειακές σχέσεις που τόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στη χώρα μας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα της δημοκρατίας μας και θα συμβάλλει και στον εξορθολογισμό του δημοσίου διάλογου, ειδικά στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

4) Στις επόμενες εθνικές εκλογές με ποια κόμματα θεωρείτε ότι είναι αδύνατη η συνεργασία (προεκλογική ή μετεκλογική) και με ποια εφικτή; Θεωρείτε πιο πιθανό να συγκλίνουν (με μια κυβερνητική προοπτική) οι απόψεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;

Η συζήτηση περί συνεργασιών είναι εξαιρετικά πρώιμη μιας και μόνο ο λαός με τη ψήφο του μπορεί να δημιουργήσει ή να απορρίψει σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών. Ως θέση αρχής, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε από τώρα, ότι κυβερνητική συνεργασία χωρίς προηγούμενη προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα θέσεων εξουσίας αλλά η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση όμως η στόχευση μας είναι διαφορετική: ο νέος φορέας οφείλει να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο. Δεν μας εκφράζει ο σημερινός μίζερος δικομματισμός τη στιγμή μάλιστα που γίνεται καθημερινά αντιληπτό, ότι αποτελεί πηγή αναπαραγωγής της σημερινής παθογένειας στη χώρα. Κατά συνέπεια, ο νέος φορέας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι κομπάρσου μέσω της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.  

5) Ποια είναι για εσάς η κρίσιμη αλλαγή που πρέπει να γίνει για να έχει καλύτερη τύχη και μεγαλύτερη απήχηση ο νέος φορέας σε σχέση με τα σημερινά κόμματα που συμπράττουν στο νέο εγχείρημα;

Ο νέος φορέας πρέπει να εμφορείται από μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Με αλλαγή γενιάς και παραδείγματος, να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας του 2017. Θέλω να δώσω  πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται για καλά, για να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην εθνική ανάταση.