Skip to main content

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση έχει εθιστεί να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο

Τα αντίμετρα που επικαλείται η κυβέρνηση, θα ισχύσουν όταν και αν πιάσουμε τους στόχους για το 3,5% πλεόνασμα, κάτι σχεδόν αδύνατο, αναφέρει.

Η κυβέρνηση έχει εθιστεί στο να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία, ενώ σχολιάζει και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

«Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, προϋποθέτει προγραμματική συμφωνία, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει πολιτικό πεδίο συνεννόησης», επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στο ερώτημα για τον ρόλο της αντιπολίτευσης και τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών υπογραμμίζει ότι «πρώτα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και μετά να συζητήσουμε το μετεκλογικό τοπίο και το ενδεχόμενο συνεργασιών, στην περίπτωση που προκύπτει αυτή η ανάγκη». Πάντως σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης απέδειξε ότι όταν οι άλλοι έταζαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ήξερε να βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Για τον ρόλο της αντιπολίτευσης τονίζει ότι οφείλει να ζυγίζει υπεύθυνα το εθνικό συμφέρον ακόμα και όταν η κυβέρνηση δεν το κάνει, γιατί, όπως συμπληρώνει: «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης σύμφωνα με το Σύνταγμα και την δημοκρατική πρακτική είναι να ασκεί κριτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μια κυβέρνηση εθισμένη στο να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο. Η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει τα λάθη αλλά και τα συνειδητά ψέματα της κυβέρνησης. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να αναδεικνύει όσα επιλεγεί η κυβέρνηση να αποκρύψει».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση έχει εθιστεί στο να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο» και ότι «τα αντίμετρα που επικαλείται η κυβέρνηση, θα ισχύσουν όταν και αν πιάσουμε τους στόχους για το 3,5% πλεόνασμα». Κάτι σχεδόν αδύνατο, όπως το χαρακτηρίζει, «με τις σημερινές συνθήκες». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «βασική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, προς όφελος των νέων που δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών».

Αναφορικά με την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι το νέο πολιτικό ήθος επιβάλει να προτάξουμε ως προτεραιότητα τη συλλογικότητα, εκτιμώντας ότι "εάν το άλμα ενοποίησης της Κεντροαριστεράς πραγματοποιηθεί σε μια νέα πολιτική και ηθική βάση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει".