Skip to main content

Ανδρεάδης: Αυτοκτονία η επιβολή υψηλού ΦΠΑ στον τουρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος της επιβολής ΦΠΑ στον τουρισμό.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσει επιλέγοντας συντελεστές ΦΠΑ που θα καταστήσουν μη ανταγωνιστικό το τουριστικό της πακέτο, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος της επιβολής ΦΠΑ στον τουρισμό, ενώ έφερε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, που όταν το ΔΝΤ της επέβαλε συντελεστή ΦΠΑ 27% στην εστίαση και 17% στην διαμονή απώλεσε πάνω από 20% της τουριστικής της κίνησης.

Την ίδια στιγμή τόνισε, ο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στην Τουρκία είναι 8%, στην Ισπανία και την Κύπρο είναι 9%, στη Γαλλία και την Ιταλία είναι 10%, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 7%. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ΦΠΑ στην εστίαση 13% και 6,5% στη διαμονή.