Skip to main content

Αναζητούνται διαφορετικού τύπου επενδύσεις στην Ελλάδα

Η στροφή της κυβέρνησης σε συγκεκριμένη κατηγορία projects και το νέο χτύπημα που ετοιμάζεται από ξένα funds στην πώληση της Forthnet.

Σε αναζήτηση επενδύσεων με παραγωγικό χαρακτήρα βρίσκεται η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι τοποθετήσεις των κάθε είδους funds επί ελληνικού εδάφους μπορεί να είναι «καλές», ωστόσο δεν βοηθούν στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Κι αυτό γιατί δεν είναι παραγωγικές, δηλαδή δεν δημιουργούν πλούτο για τη χώρα, αλλά κινούνται περισσότερο κερδοσκοπικά. Γι' αυτό και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει μια στροφή – ή τουλάχιστον απόπειρα στροφής – προς τη συγκεκριμένη κατηγορία projects.

Στο πλαίσιο αυτό, έως τις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι «θα πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της γαλλικής Total και του ελληνικού δημοσίου, για να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες, προς αναζήτηση κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κρήτης. Οι Γάλλοι έχουν πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή τη φορά οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά. Η Αθήνα επενδύει πολλά σε αυτή την εξέλιξη, καθώς σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί χρυσοφόρα για την ελληνική οικονομία, από πολλές απόψεις – δημοσιονομικές και όχι μόνο.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι επενδύσεις των funds. Αντιθέτως. Για παράδειγμα, νέο χτύπημα, αυτού του είδους, ετοιμάζεται άμεσα επί ελληνικού εδάφους. Αυτή τη φορά, με αφορμή το deal για την πώληση της Forthnet. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την περίπτωση κινείται το αμερικανικό fund Apollo.

Για την ίδια περίπτωση λέγεται ότι υπάρχει και κινεζικό ενδιαφέρον. Από την PCCW και πιθανότατα και από Έλληνες ενδιαφερομένους.