Skip to main content

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Αναζητώντας τη γλώσσα των Θεσσαλονικέων Εβραίων

Η Yael Perlov θα βρεθεί σήμερα στις 15.30 στην αίθουσα Στάυρος Τορνές, όπου θα γίνει η προβολή, ώστε να μιλήσει για το σημαντικό έργο του πατέρα της

Παρουσία της κόρης του διάσημου Ισραηλινού σκηνοθέτη David Perlov, θα προβληθεί σήμερα το μεσημέρι το ντοκιμαντέρ του «Αναζητώντας τα Σεφαραδίτικα» στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Η Yael Perlov θα βρεθεί σήμερα στις 15.30 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, όπου θα γίνει η προβολή, για να μιλήσει για το σημαντικό έργο αυτό του πατέρα της, ο οποίος κατέγραψε για πρώτη φορά στην κάμερα Εβραίους να μιλούν αυτή την «ξεχασμένη» γλώσσα, τα σεφαραδίτικα.

Το έργο έχει άμεση σχέση με τη Θεσσαλονίκη, της οποίας ο Εβραϊκός πληθυσμός προερχόταν στην πλειοψηφία του από την Ισπανία και μιλούσε τα λεγόμενα Ladino, δηλαδή σεφαραδίτικα.

«Το φιλμ ολοκληρώθηκε το 1981. Ο πατέρας μου κινηματογράφησε μαρτυρίες Ελλήνων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος και τους τοποθέτησε στο κέντρο της αφήγησής του. Κάπου στη μέση του φιλμ, λέει ο ίδιος "σταματήσαμε και ακούσαμε τις μαρτυρίες. Απλά αυτό έπρεπε να κάνουμε"», δηλώνει η κ. Perlov στη Voria.gr.

Για αυτόν τον λόγο, συνεχίζει η ίδια, αισθάνεται περήφανη και χαρούμενη που θα παρευρίσκεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ στην πόλη, στο λιμάνι της οποίας μέχρι το 1940 μπορούσες να ακούσεις παντού Σεφαραδίτικα.

Η ιστορική σημασία και συμβολή της ταινίας, κατά την κ. Perlov, είναι πως η ταινία αποκαλύπτει αυτή την ξεχασμένη γλώσσα επιτρέποντας στον θεατή να κοιτάει απευθείας στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του φιλμ, την ώρα που ακούει τη γλώσσα τους και τη μουσική τους.

«Με αυτόν τον τρόπο το φιλμ δεν αποτελεί μια ελεγεία για την εξαφάνιση της γλώσσας αυτής αλλά είναι γεμάτο αισιοδοξία. Είναι ένα ανθρώπινο πορτρέτο χωρίς δόσεις νοσταλγίας ή ρομαντισμού. Το φιλμ απλά δείχνει την κατάσταση όπως ακριβώς είναι», προσθέτει η ίδια.

Το ντοκιμαντέρ θα αποτελούσε μέρος μιας τριλογίας για τις γλώσσες των Εβραίων, μια παραγωγή του Κέντρου Κινηματογράφου του Ισραήλ, ωστόσο οι άλλες δύο ταινίες δεν γυρίστηκαν τελικά ποτέ.

Η Yael Perlov, η οποία είναι και η ίδια σκηνοθέτης και παραγωγός δούλεψε στο πλευρό του πατέρα της για την ταινία αυτή ως βοηθός σκηνοθέτη ενώ έπειτα βοήθησε και στην ψηφιακή της αποκατάσταση που έγινε σε συνεργασία με το Οπτικοακουστικό Κέντρο του Yad Vashem στην Ιεροσαλήμ.

Ο πατέρας της και σκηνοθέτης της ταινίας, Dabvid Perlov, ήταν ένας από τους διασημότερους ντοκιμαντερίστες του Ισραήλ. Το έργο του «Στην Ιερουσαλήμ» που ολοκλήρωσε το 1963 θεωρείται από τα εμβληματικότερα ντοκιμαντέρ του ισραηλινού κινηματογράφου ο ίδιος ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Σχολής Κινηματογράφου στο Τελ Αβίβ.

Έφυγε στα 73 του χρόνια αφήνοντας μια πλούσια κινηματογραφική παρακαταθήκη.