Skip to main content

Αναζητώντας μελλοντικούς πρωθυπουργούς στην Ιταλία

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά αναζητούν πιθανούς πρωθυπουργούς για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Πρώτα αλλά χωρίς πλειοψηφία τα Πέντε Αστέρια

Οι δυο μεγάλες παρατάξεις στην Ιταλία έχουν αρχίσει ήδη και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς τις στρατηγικές κινήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Η κεντροδεξιά συμμαχία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ, έχει προβάδισμα με 38% της πρόθεσης ψήφου.

Ταγιάνι, Τζεντιλόνι ή κάποιος άλλος;

Στο μεταξύ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι έχει έτοιμο για υποψήφιο πρωθυπουργό ένα πρόσωπο, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη. Δεν αποκαλύπτει το όνομά του αλλά σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Μένει να διαπιστωθεί, βέβαια, αν η υποψηφιότητα αυτή θα αφορά μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς ή ένα άλλο πολιτικό σχήμα «ευρείας συμμετοχής».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι δείχνει πρόθυμος να κάνει ένα βήμα πίσω. Δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εργάσθηκε καλά και θα μπορέσει φυσικά να παίξει τα χαρτιά του». Tον σημερινό Ιταλό πρωθυπουργό θέλησε να στηρίξει και ο ιδρυτής της συμμαχίας της Ελιάς, Ρομάνο Πρόντι. Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά δηλαδή ψάχνουν ήδη πρόσωπα κοινής αποδοχής για την «επόμενη ημέρα». Για μια κυβέρνηση  που θα μπορεί να θυμίζει «μεγάλο συνασπισμό», όπως στην Γερμανία.

Πρώτα στις δημοσκοπήσεις τα Πέντε Αστέρια αλλά…

Την ίδια ώρα τα Πέντε Αστέρια παραμένουν πάντα πρώτα ως κόμμα στην πρόθεση ψήφου, λαμβάνοντας 28%. Ο εκλογικός νόμος, όμως, που εγκρίθηκε πρόσφατα ευνοεί τις συμμαχίες και το κίνημα του Μπέπε Γκρίλλο είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το σημαντικό στοιχείο ωστόσο που θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί προσεκτικά υπόψη είναι η αποχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis για το τηλεοπτικό κανάλι La7, δώδεκα εκατομμύρια Ιταλοί είναι ήδη σίγουροι ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Και άλλα τέσσερα εκατομμύρια επίσης είναι πιθανόν να μην ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στους νέους μέχρι 25 ετών. Το 46% εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πρόκειται να διαλέξει την αποχή. Ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολιτικούς και τις προτεραιότητες που έχουν επιλέξει.  

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle