Skip to main content

Βομβιστής Μανχάταν: Χτύπησα την Νέα Υόρκη λόγω Χριστουγέννων

Ο Ούλαχ ζούσε με τη μητέρα του, την αδελφή του και τους δύο αδελφούς του στο Μπρούκλιν και είχε πράσινη κάρτα είπε ο γενικός πρόξενος του Μπανγκλαντές

Οι χριστουγεννιάτικες αφίσες στον πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων Port Authority «ξύπνησαν» στον επίδοξο βομβιστή της Νέας Υόρκης τη μανία της εκδίκησης για τα δεινά που υφίστανται μουσουλμάνοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο, όπως είπε ο ίδιος στους ανακριτές.

Ο μετανάστης από το Μπανγκλαντές είπε στην αστυνομία ότι οι χριστουγεννιάτικες αφίσες του θύμισαν το πρόσφατο κάλεσμα του ISIS για επιθέσεις «μοναχικών λύκων» σε χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως μεταδίδει η New York Post κι ότι θέλησε να πάρει εκδίκηση για τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και για τις πρόσφατες συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.



Στους ανακριτές είπε ότι κατασκεύασε τη βόμβα στην εταιρεία ηλεκτρικών, όπου εργάζεται.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από έναν σωλήνα, μια μπαταρία των 9 volt, σπιρτόξυλα, ζάχαρη, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και βίδες. Ο 27χρονος Ακαγιέντ Ουλά είπε ότι τον πυροδότησε εσκεμμένα εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο κι όχι πρόωρα ή κατά λάθος, όπως ανέφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρώην οδηγός λιμουζίνας έμαθε να κατασκευάζει βόμβες μέσω του Διαδικτύου στο διαμέρισμά το στο Μπρούκλιν και πιστεύουν ότι αυτοριζοσπαστικοποιήθηκε παρακολουθώντας τζιχαντιστική προπαγάνδα στο Ίντερνετ μετά την άφιξη του με πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ πριν από επτά χρόνια.

Ο Ουλά νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα και τα χέρια στο νοσοκομείο Bellevue κι οι επιθεωρητές της αστυνομίας διέκοψαν αρκετές φορές την ανάκριση για να τον αφήσουν να προσευχηθεί.

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές αναζητεί την οικογένεια και τους φίλους του δράστη

Αξιωματούχοι στο Μπανγκλαντές προσπαθούν να εντοπίσουν την ευρύτερη οικογένεια και μέλη του περιβάλλοντος του Ακάγεντ Ούλαχ, του Μπανγκλαντεσιανού ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι πυροδότησε χθες Δευτέρα έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης.

«Η αστυνομία αναζητεί την οικογένειά του, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να τους εντοπίσει», δήλωσε ο Αμπούλ Χάιρ Νάντιμ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της Τσιταγκόνγκ, όπου ζούσε η οικογένεια του Ούλαχ.

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές δήλωσε στο Reuters αργά χθες ότι ο 27χρονος Ούλαχ δεν είχε ποινικό μητρώο στη χώρα, την οποία επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ούλαχ ζούσε με τη μητέρα του, την αδελφή του και τους δύο αδελφούς του στο Μπρούκλιν και είχε πράσινη κάρτα, εξήγησε ο Σαμίμ Άχανα, γενικός πρόξενος του Μπανγκλαντές στη Νέα Υόρκη.

Ο Άχμαντ Ούλαχ, συγγενής του Ακάγεντ, δήλωσε ότι ο πατέρας του εξάδελφού του μετακόμισε στη Ντάκα με την οικογένειά του πριν από πολλά χρόνια. Ο πατέρας του Ακάγεντ πέθανε πριν από περίπου 5 χρόνια και στη συνέχεια εκείνος μετακόμισε στις ΗΠΑ.