Skip to main content

Αναζήτησαν «κρυφίως» 2 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση

Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά έκδοση διετών ομολόγων που καλύφθηκε αποκλειστικά από ελληνικά χαρτοφυλάκια!
Επιχείρηση επίδειξης δύναμης επιχείρησε να κάνει αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση γενικότερα. Αλλά από το φόβο, συγκεκριμένα, προχώρησε σε συγκέντρωση 2 δισ. ευρώ, μέσω - ουσιαστικά - ιδιωτικής τοποθέτησης που έκαναν ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια σε πενταετείς τίτλους του Δημοσίου. Κατόπιν πρόσκλησης εννοείται του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Μόνο που η έκδοση έγινε με επιτόκιο Euribor συν 2,50%, «καπέλο» που είναι υψηλότερο κατά περίπου 25 μονάδες βάσης, σε σχέση με το τρέχον, ενώ το γεγονός ότι η κάλυψη έγινε αποκλειστικά από ελληνικά χαρτοφυλάκια μαρτυρά τελικώς την αγωνία του αποτελέσματος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γινόταν, αν η έκδοση «άνοιγε» και σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε και συμμετοχή ξένων επενδυτών. Για την ακρίβεια προβλεπόταν ότι εντός των ελληνικών ορίων θα εκδίδονταν ομόλογο με κυμαινόμενο επιτόκιο κι εκτός με σταθερό. Το βιβλίο προσφορών θα άνοιγε στο Λονδίνο κι ακολούθως, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδεικνύονταν θα αποφάσιζε πως θα κινηθεί η Αθήνα. Το σχέδιο απεργάζονταν σε στενό κύκλο στελέχη του οικονομικού επιτελείου και από νωρίς το πρωί υπήρχε σχετική φημολογία στα dealing rooms των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τελικώς, προτιμήθηκε να μην «ανοίξει» η έκδοση εκτός συνόρων, για να μην σημειωθούν δυσάρεστες ...εκπλήξεις.