Skip to main content

Αναβολή εργασιών στο αεροδρόμιο Μακεδονία ζητά ο Τζιτζικώστας

Ο Περιφερειάρχης είπε πως πρέπει να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των εργασιών, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής της τουριστικής περιόδου

Άμεση απόφαση για αναβολή της έναρξης των εργασιών αναβάθμισης του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» για τον επόμενο Νοέμβριο, ζήτησε εκ νέου σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής της ερχόμενης τουριστικής περιόδου για την Κεντρική Μακεδονία.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως η έναρξη των έργων έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο από το αρμόδιο υπουργείο και θα χρειαστούν περίπου πέντε μήνες για να ολοκληρωθούν, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος οι αεροπορικές εταιρίες να βγάλουν από τα δρομολόγιά τους για το επόμενο καλοκαίρι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από τον προγραμματισμό.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» το ζήτημα και γι' αυτό το έθεσε και στη συνάντηση που είχαν οι φορείς της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πλην όμως ακόμη δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα και ο κίνδυνος να βρεθούμε εν μέσω θερινής περιόδου χωρίς αεροδρόμιο. Καταλαβαίνετε ότι η καταστροφή θα είναι τεράστια για την περιοχή μας για την τοπική μας οικονομία για τους επιχειρηματίες του τουρισμού για τους εργαζόμενους που βρίσκουν δουλειά τους θερινούς μήνες και είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε ως Περιφέρεια και το ξεκαθάρισα και στον πρωθυπουργό. Από τη μια ορθώς μπαίνουν επιτέλους σε λίγες εβδομάδες ιδιώτες στο μάνατζμεντ του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν τον δικό τους σχεδιασμό για την αναβάθμιση των υποδομών, για την ανάθεση του τρόπου λειτουργίας και τον επανασχεδιασμό όλου του αεροδρομίου. Στηρίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια, θεωρούμε ότι το αεροδρόμιο θα αναβαθμιστεί, θα γίνει ένα αεροδρόμιο που θα ταιριάζει στον υψηλό φόρτο που δέχεται κάθε χρόνο. Θυμίζω ότι το 2016 το αεροδρόμιο ξεπέρασε τα 6 εκ. επιβάτες, αυξάνοντας κατά 500.000 επιπλέον τις αφίξεις από πέρσι, από το 2015. Επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αύγουστο και του 2015 και του 2016 αποτέλεσε την πρώτη περιφέρεια στη χώρα σε εισερχόμενο τουρισμό. Αυτές είναι επιτυχίες που απορρέουν από τη σκληρή δουλειά που κάναμε όλοι μαζί, όλοι οι φορείς για να προβάλλουμε το τουριστικό μας προϊόν, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρουμε και το γεγονός ότι η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να υποστηρίξει 12μηνο τουρισμό.

Όμως σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας βραδυφλεγούς βόμβας γιατί παράλληλα με την ένταξη του ιδιώτη και ανεξάρτητα από αυτήν τρέχει το έργο αναβάθμισης του διαδρόμου αποπροσγειώσεων των αεροπλάνων όπου γίνεται ένας νέος διάδρομος μεγαλύτερος σε έκταση προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να υποδεχτεί μεγάλων τύπων αεροσκάφη – και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι θα γίνει το αεροδρόμιό μας ένα διεθνές αεροδρόμιο.

Όμως ενώ έχει κατασκευαστεί το 70 με 80% του έργου έχει μείνει να γίνει το σημείο όπου ενώνεται ο υφιστάμενος διάδρομος με τον καινούριο», είπε ο περιφερειάρχης.

 Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα σταματήσει να λειτουργεί ο υφιστάμενος διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων και προτείνεται ως λύση να χρησιμοποιηθεί ένας βοηθητικός διάδρομος που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη για να πάνε στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.

«Αυτός όμως ο διάδρομος ρίχνει τη δυνατότητα λειτουργίας του αεροδρομίου μας κατά 50% και από εκεί που έχουμε σήμερα 10 προσγειώσεις και 10 απογειώσεις την ώρα, αυτή η δυνατότητα θα πέσει στις 5 προσγειώσεις και απογειώσεις την ώρα. Τα έργα ξεκινούν τον Ιανουάριο και θα κρατήσουν για πέντε μήνες άρα δυστυχώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου που θα είναι καταστροφικό. Σήμερα μάλιστα ενημερώνομαι ότι υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που δεν κλείνουν δικαιώματα πτήσεων για το αεροδρόμιο Μακεδονία γιατί ακριβώς δεν ξέρουν τι θα επικρατεί την εποχή εκείνη. Αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της βόρειας Ελλάδας και τελικά και της χώρας μας. Ζήτησε λοιπόν από τον πρωθυπουργό να μεταφερθούν τα έργα ολοκλήρωσης του νέου αυτού αεροδιαδρόμου στο σημείο που τέμνεται με τον υφιστάμενο για τις αρχές Νοεμβρίου του 2017. Να τελειώσει αυτή η θερινή τουριστική περίοδος χωρίς προβλήματα, χωρίς να κινδυνεύσει να χάσει το αεροδρόμιό μας δυναμικότητα 50% και τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός της χειμερινής περιόδου οπότε μπορούμε να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο με μείωση κατά 50% της δυναμικότητας. Φοβάμαι ότι αν σήμερα δεν βρεθεί λύση και αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινήσουν οι εργασίες, κινδυνεύουμε να βρεθούμε ενώπιον αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' του τεράστιου καταστροφικού ζητήματος που θα ανακύψει για τον τουρισμό στη βόρεια Ελλάδα. Καλώ και την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δώσουν λύση στο ζήτημα και να υιοθετήσουν την άποψη της Περιφέρειας, των δήμων και όλων των φορέων τουρισμού της βόρειας Ελλάδας και να μεταθέσουν τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου διαδρόμου αποπροσγειώσεων του αεροδρόμιου Μακεδονία αντί για τον Ιανουάριο του 2017 στον Νοέμβριο του 2017, αμέσως μετά την τουριστική περίοδο», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.