Skip to main content

Αναβάλλονται βαφτίσια και μνημόσυνα για την βόμβα στο Κορδελιό

Πέντε εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται στην ακτίνα εκκένωσης των 1,9 χιλιομέτρων, θα χρειαστεί να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους την Κυριακή

«Θύματα» της μεγάλης και πρωτόγνωρης επιχείρησης για την βόμβα στο Κορδελιό θα είναι τα θεία μυστήρια που ήταν προγραμματισμένο να τελεστούν στις ενορίες της περιοχής, την ερχόμενη Κυριακή.

Πέντε εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται στην ακτίνα εκκένωσης των 1,9 χιλιομέτρων, θα χρειαστεί να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους. Βαφτίσια και μνημόσυνα, που τελούνται κυρίως τις πρωινές ώρες αναβάλλονται, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εάν η επιχείρηση διαρκέσει πολλές ώρες να μην γίνουν ούτε οι γάμοι.

Πρόκειται για τους ναούς Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Διαλογής (Τιμίου Σταυρού 1), Αγ. Γεωργίου Ελευθερίου (Πλατεία Αγ.Γεωργίου), Αγ. Κοσμά Αιτωλού Ευόσμου (Δαβάκη 69), Τριών Ιεραρχών Ευόσμου (Βόλβης & Τριών Ιεραρχών) και Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορδελιού (Πέτρου Λεβαντή 72). Στα όρια της  ζώνης επικινδυνότητας είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο.

Για το θέμα της επιχείρησης και την τροποποίηση όλων των μυστηρίων (θείας λειτουργίας, βαπτίσεων, γάμου) καθώς και των μνημόσυνων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου με τον δήμαρχο και τους προϊσταμένους των ιερών ναών.  

Σύμφωνα με τον Πατέρα Διονύσιο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σταυροπόλεως και Νεαπόλεως δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στις πέντε εκκλησίες που βρίσκονται στην κόκκινη περιοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Μητρόπολης, η θεία λειτουργία θα ξεκινήσει, νωρίτερα, πριν τις 7.00 το πρωί, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως τις 9.30, για να μπορέσουν οι πιστοί να μετακινηθούν και να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Επίσης, θα αναβληθούν τα εκκλησιαστικά μυστήρια που ήταν προγραμματισμένα για την Κυριακή και είτε θα πραγματοποιηθούν την προηγούμενη μέρα Σάββατο, είτε την επόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. «Ζητήσαμε να συνεννοηθούν οι προϊστάμενοι των ναών με τους πιστούς για τις βαπτίσεις και τα μνημόσυνα. Το πρωί γάμοι δεν γίνονται αλλά επειδή δεν ξέρουμε πόσες ώρες θα κρατήσει η επιχείρηση, πιθανόν και αυτοί να ακυρωθούν», τόνισε στη Voria.gr ο Πρωτοσύγκελος.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκκλησίες συνολικά τρία μυστήρια βάπτισης θα ακυρωθούν καθώς και άλλα δύο μνημόσυνα. Όπως ανέφεραν, στην Voria.gr ο κόσμος δεν διαμαρτυρήθηκε για τις αλλαγές, καθώς καταλαβαίνει ότι δεν ευθύνεται η εκκλησία αλλά είναι ο σχεδιασμός για την επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας.