Skip to main content

Ανάβει φωτιές στο δήμο Θεσσαλονίκης το δάνειο των 37,5 εκατ. ευρώ

Έρχεται σήμερα προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή το δάνειο από την ΕΤΕπ. Το καταψηφίζει η αντιπολίτευση, διαφωνίες και στην «Πρωτοβουλία».

Εντάσεις με το καλημέρα, μετά την επάνοδο από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκαλούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αιτία είναι η απόφασης της διοίκησης του δήμου να προωθήσει προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα της σύναψης δανείου ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα, αντί της καθιερωμένης ημέρας που είναι η Τετάρτη, έχοντας στην ημερήσια διάταξη αυτό το πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο τα μέλη της ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έντονες διαφωνίες για τη σύναψη του δανείου εγείρει η μείζων αντιπολίτευση η οποία προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει. Όμως αντιδράσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το θέμα δεν πρόκειται να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και εάν η διοίκηση επιμείνει στην αξίωσή της να συζητηθεί τότε θα καταψηφιστεί. Υπενθυμίζεται ότι στην 11μελή Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν επτά από την πλειοψηφία και τέσσερις από την αντιπολίτευση. Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον τρία από τα επτά μέλη της πλειοψηφίας εκφράζουν ισχυρές αντιρρήσεις γι’ αυτή τη μεθόδευση. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που το θέμα περνούσε από την Οικονομική Επιτροπή είναι δύσκολο να εγκριθεί εν συνεχεία από το δημοτικό συμβούλιο δεδομένου ότι η σύναψη δανείου απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 2/3, συνεπώς απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη μερίδας της αντιπολίτευσης.

Να αποσυρθεί το θέμα

Με δήλωσή του στη Voria.gr ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Ανδρέας Κουράκης ζητάει να αποσυρθεί το θέμα από τη σημερινή ημερήσια διάταξη της Επιτροπής. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε απόφαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο απαιτούνται ευρείες πλειοψηφίες. Το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στη δημοτική ομάδα όπου δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση και εν συνεχεία, εφόσον υπάρξει εκεί συμφωνία τότε να ακολουθήσει διαβούλευση και με την αντιπολίτευση πριν να έρθει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα». Η συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη θα πρέπει να αφορά: πρώτον κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τόσο μεγάλο δάνειο σε αυτή την οικονομική συγκυρία και δεύτερον ποια είναι τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με αυτά τα χρήματα. «Χρειάζεται εξαντλητική συζήτηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεσμεύει την πόλη για 25 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Κουράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr σε ανάλογο κλίμα είναι και τουλάχιστον άλλα δύο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής από την πλειοψηφία, ο Λάζαρος Ζαχαριάδης και ο Στέλιος Λιακόπουλος ο οποίος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην Επιτροπή μετά την πρόσφατη εκλογή του σε αυτήν, κόντρα μάλιστα, στη γραμμή που είχε δώσει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Το καταψηφίζουμε

Από την πλευρά της η μείζων αντιπολίτευση η οποία διαθέτει δύο μέλη μεταξύ των έντεκα της Οικονομικής Επιτροπής δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση για τη δανειοδότηση. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοια δάνεια και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς ένας τόσο εύρωστος οικονομικά δήμος, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, προχωρά στη λήψη ενός τόσο μεγάλου δανείου», αναφέρει στη Voria.gr ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, Μάκης Κυριζίδης. Επισημαίνει πως «παρότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και το πληροφορηθήκαμε μέσω email. Δεν θα πρέπει για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο θα χρεώσει τις επόμενες γενιές να προηγηθεί συζήτηση;» διερωτάται ο κ. Κυριζίδης. Τονίζει, δε, κατηγορηματικά ότι «εμείς θα είμαστε πολέμιοι προς όποιον φέρει στον δήμο τις πρακτικές οι οποίες χρεοκόπησαν τη χώρα».

Η θέση της διοίκησης

Στην εισήγησή της προς την Οικονομική Επιτροπή η οποία έχει τον τίτλο
«Έγκριση ανάγκης σύναψης και όρων χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» η διοίκηση παραθέτει τα επιχειρήματά της υπέρ της δανειακής σύμβασης. Κατ’ αρχάς ενημερώνει ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης έκλεισε διαχειριστικά με απόλυτη επιτυχία και υψηλά ποσοστά απορρόφησης ένα πολυτομεακό πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2007-2014 μέσα από το οποίο υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις κλίμακας για την πόλη και πλέον εργάζεται συστηματικά για την αύξηση των δυνητικών πόρων με τη σύνδεση του ΕΣΠΑ 2014-2020 με πόρους άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ε.Ε. όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα διευρύνουν τη χρηματοδοτική δυνατότητα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης».

Ακολούθως τονίζεται ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από διαβουλεύσεις τόσο εσωτερικά όσο και με τους φορείς της πόλης και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο 15ετίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω της ορθολογικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων για την πόλη χρηματοδοτικών πηγών». Οι βασικοί στόχοι αυτού του σχεδίου του οποίου το βασικό κομμάτι του προϋπολογίστηκε στα 50 εκατ. ευρώ είναι:

1. Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως εμπορικό, τουριστικό, και εκπαιδευτικό κόμβο και η διασύνδεσή της τόσο με τη φυσική της ενδοχώρα όσο και με το διεθνές της περιβάλλον.

2. Ο σεβασμός και η ορθολογικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της πόλης, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον στους κατοίκους της.

3. Η σύνδεση της πολυπολιτισμικής μνήμης της πόλης με τον σύγχρονο πολιτισμό της μέσω της ανάδειξης και στήριξης του δημιουργικού δυναμικού της.

4. Μια πόλη ανοιχτή προς όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μια πόλη που εμπνέει και στηρίζει τους κατοίκους της.

Οι βασικές ενότητες του αναπτυξιακού προγράμματος αφορούν:

• Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

• Την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

• Την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ένταξης.

• Τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.

• Την αναζωογόνηση των συνοικιών της πόλης και της συμμετοχής του πολίτη.

• Την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, του σύγχρονου πολιτισμού και της τουριστικής εικόνας της πόλης.

• Τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιτελικού ρόλου για το δήμο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος θα είναι η με ευνοϊκούς όρους δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

Οι όροι δανειοδότησης

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΕΤΕπ, της πολιτικής ηγεσίας του δήμου και υπηρεσιακών παραγόντων και έπειτα από ενδελεχή έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του δήμου αλλά και των έργων που σχεδιάζονται, το δ.σ. της ΕΤΕπ ενέκρινε τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 75% επί του συνόλου των 50 εκατ. ευρώ που αποτελεί το ποσό του πακέτου έργων για το οποίο ο δήμος επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο δανειακής σύμβασης του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΕΤΕπ το δάνειο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Θα χορηγηθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

- Θα αναληφθεί τμηματικά σε έως πέντε αναλήψεις. Ως εκ τούτου από τεχνικής πλευράς το εν λόγω δάνειο θα πρέπει να θεωρείται ότι αποτελείται από έως πέντε επιμέρους δάνεια.

- Το κάθε τμήμα του δανείου δύναται να έχει περίοδο χάριτος αποπληρωμής του κεφαλαίου έξι ετών μετά την εκταμίευσή του.

- Η μέγιστη φυσική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου (τελική ημερομηνία λήξης) δύναται να είναι 25 έτη μετά την ημερομηνία εκταμίευσής του.

- Παρέχεται η δυνατότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης να επιλέξει το είδος του επιτοκίου του κάθε τμήματος του δανείου, π.χ. ανάμεσα σε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, με τρίμηνες ή εξάμηνες κ.λπ. τοκοφόρους περιόδους, αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών της αγοράς.

Σύμφωνα, πάντως και με την άποψη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) προς τον οποίο εστάλη το σχέδιο δανειακής σύμβασης, η προτεινόμενη λύση είναι σταθερό επιτόκιο με εξαμηνιαία τοκοφόρο περίοδο, μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας 15 ετών, με εξαετή περίοδο χάριτος, τελική λήξη του δανείου μετά από 25 έτη, αποπληρωμή χρεολυσίων σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης κατά τη λήξη της πρώτης τοκοφόρου περιόδου μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος και της τελευταίας καταβαλλόμενης κατά την ημερομηνία λήξης.

Στο σχέδιο δανειακής σύμβασης τονίζεται επιπλέον ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ αφορά αποκλειστικά επενδύσεις και δεν δύναται να χρηματοδοτήσει λειτουργικές ανάγκες.

Το σχέδιο απόφασης

Κατόπιν όλων των ανωτέρω η διοίκηση του δήμου ζητά από την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει τη σύναψη χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΕΤΕπ για εκτέλεση έργων του δήμου. Εγκρίνει τους όρους της επισυναπτόμενης χρηματοοικονομικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΤΕπ.
Καθορίζει τους βασικούς όρους σύναψης του δανείου ως εξής:

- Ποσό δανείου: έως 37,5 εκατ. ευρώ.

- Επιτόκιο: σταθερό.

- Τρόπος αποπληρωμής: εξαμηνιαίες δόσεις.

- Αριθμός δόσεων εκταμίευσης: έως πέντε.

- Διάρκεια αποπληρωμής: 25 χρόνια.

- Περίοδος χάριτος: 6 χρόνια.

- Προκαταβολή: έως 30% των 37,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται το δημοτικό συμβούλιο να προβεί στη σύσταση Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση της εν λόγω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την εκταμίευση των δόσεων όσο και για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχέδιο των αντίστοιχων έργων. Επίσης, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Δείτε εδώ τον ενδεικτικό πίνακα των έργων τα οποία προτείνονται να χρηματοδοτηθούν από το δάνειο της ΕΤΕπ.