Skip to main content

Αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης

Το σύστημα έχει απαξιωθεί καθώς δε λειτουργεί εγώ και χρόνια. Τώρα θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν μέρη του από την Άμεση Δράση.

Στην αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής που λειτουργούσε στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και στην πορεία να δίνει δεδομένα στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε η διακήρυξη κι έτσι πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν πόσες και ποιες από τις 17 κάμερες που καταγράφουν την κυκλοφορία λειτουργούν και μπορούν να αξιοποιηθούν και πόσες όχι, ενώ ο ίδιος έλεγχος θα γίνει για τις πέντε μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων για τους διερχόμενους, για το σύστημα ασύρματης διασύνδεσης των καμερών και για το κέντρο ελέγχου τους, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Αφού διαπιστωθεί πόσες και ποιες κάμερες μπορούν να καταγράψουν και αν μπορούν να λειτουργήσουν και οι πέντε κρεμαστές πινακίδες, όλα τα μέρη του συστήματος τηλεματικής  θα ενταχθούν στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και ο έλεγχος πλέον θα γίνεται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Το σύστημα τηλεματικής ήταν πολύ σημαντικό (σήμερα ο εξοπλισμός είναι παλιός, αλλά παραμένει χρήσιμος) όχι μόνο για τη διαπίστωση παραβάσεων, ατυχημάτων κτλ., αλλά και για την ειδοποίηση των αρχών (τροχαία, αστυνομία, πυροσβεστική κτλ.) και των διερχομένων (μηνύματα για την κατάσταση στο δρόμο, προειδοποιήσεις κτλ.) σε έκτακτες και μη καταστάσεις.

Το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, όπως λέγεται δημιουργήθηκε την περίοδο 2007 – 2009. Έπειτα από 19 μήνες λειτουργίας (τόσους προέβλεπε η πρώτη σύμβαση), το 2012 δεν ανανεώνεται η σύμβαση και σταματά να λειτουργεί. Η περίοδος απαξίωσης φτάνει μέχρι το 2014, όταν λειτουργεί για έξι μήνες και σταματάει και πάλι. Το 2015 έγινε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας, με εγκεκριμένο μάλιστα προϋπολογισμό από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, όμως κι αυτή απέβη άκαρπη.