Skip to main content

Δεν θα παρασημοφορηθεί ο Νίκος Μέρτζος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επίσημη αιτιολογία το βεβαρημένο πρόγραμμα του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά ο πραγματικός λόγος είναι οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της επικείμενης επίσκεψης στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παρασημοφόρηση του πρώην προέδρου της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Μέρτζου με το παράσημο του «Aνώτερου Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος» αναβάλλεται.

Ωστόσο, η αναβολή της βράβευσης φαίνεται πως ήταν ένας τρόπος για να εκτονωθούν οι σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο κ. Μέρτζος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της χούντας. Ο ίδιος πάντως στην απάντησή του (δείτε εδώ) εξήγησε ότι συμμετείχε στη Συμβουλευτική Επιτροπής, κατόπιν προτροπής του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα σε μια προσπάθεια «ειρηνικής μετάβασης της δικτατορίας στο ομαλό δημοκρατικό καθεστώς διότι μας κατείχε η αγωνία ότι διαφορετικά η επάνοδος στη Δημοκρατία θα είχε τίμημα μιαν εθνική τραγωδία».

Με κείμενο του ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Δικτατορίας), που υπογράφουν 103 βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητεί να ανακληθεί η παρασημοφόρηση του Ν. Μέρτζου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μέρτζος είχε διατελέσει, εκτός από πρόεδρος της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στενός συνεργάτης των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ καθώς και σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.