Skip to main content

Ανατροπή: Δεν υπάρχει Brexit χωρίς το «ΟΚ» της Βουλής

Η απόφαση ισοδυναμεί με «ήττα» για τη βρετανική κυβέρνηση και την Τερεζα Μέι, που είχαν ταχθεί εναντίον της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο

Ανατρέπει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τα σχέδια της κυβέρνησης Μέι για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το περίφημο Brexit.

Με πλειοψηφία 8 υπέρ έναντι 3 κατά, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι το Άρθρο 50 για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ανάμειξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ως εκ τούτου, για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, απαιτείται η έγκριση των Βρετανών βουλευτών, γεγονός το οποίο περιπλέκει περαιτέρω τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ειδικότερα, η Τερέζα Μέι επεδίωκε την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών μέσω του «Βασιλικού Δικαιώματος», το οποίο παραχωρούσε την εκτελεστική εξουσία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, στην κυβέρνηση της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit δεν προϋποθέτει τη συναίνεση των νομοθετικών σωμάτων σε Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, σε μία πρώτη αντίδραση, ανέφερε πως «δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50, σεβόμενο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη θέληση του βρετανικού λαού».

Τα επόμενα βήματα

Θεωρητικά, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσο και αν αυτό, και σε συμβολικό επίπεδο, θα ήταν το λιγότερο άκομψο.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργάνου θα καθυστερούσε και θα εκτροχίαζε πλήρως το σχέδιο της πρωθυπουργού για Brexit από τον Μάρτιο.

Το πλέον πιθανό -αν και αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ- είναι το Λονδίνο να δεχθεί την απόφαση και να προχωρήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Έτσι κι αλλιώς, πολλοί βουλευτές ακόμα και από τις τάξεις των Συντηρητικών, είχαν από το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάμειξης του Κοινοβουλίου με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές πρέπει να πουν την άποψή τους.